Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 27.01.2020.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Niskogradnja u februaru kreće izgradnju graničnog prelaza Svilaj - Savjet ministara obezbijediće dodatnih 7 mil KM

Ilustracija (Foto: Netfalls Remy Musser/shutterstock.com)
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH trebalo bi u februaru da u posao izgradnje graničnog prelaza na mostu Svilaj uvede firmu Niskogradnja, a u međuvremenu Savjet ministara BiH obezbijediće dodatnih 7 mil KM za ovaj projekat.

U Odluci o izmjenama i doponi Odluke o odobravanju projekta nabave i izgradnje objekata za regionalne centre i sjedište UIO navedeno je da se prvobitno planirani iznos od 18.544.535 KM namijenjenih za izgradnju graničnih prelaza Bijača i Svilaj zamjenjuje iznosom od 25.544.535 KM, a iznos od 10.250.000 KM namijenjen za izgradnju graničnog prelaza Svilaj mijenja iznosom od 17.250.000 KM.

- Procedura je završena i čim vremenski uslovi dozvole izvođač radova će biti uveden u posao. Od Savjeta ministara BiH još ranije smo dobili garancije da će nedostajuća sredstva za izgradnju graničnog prelaza kod Svilaja biti obezbijeđena - rekao je za Nezavisne Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Inače, UIO BiH početkom prošle godine raspisao je međunarodni tender za izgradnju graničnog prelaza Svilaj, međutim problem je nastao jer su pristigle ponude bile daleko veće nego što je UIO procijenio, odnosno daleko više nego što je bilo novca. U tom trenutku za taj projekat UIO je imao obezbijeđenih malo više od 10 mil KM i oko 3 mil KM osiguranih preko Evropske banke za obnovu i razvoj, međutim gotovo sve pristigle ponude bile su na iznos od oko 20 mil KM, zbog čega je UIO nekoliko mjeseci odgađao kompletan proces i zaključivanje ugovora s najpovoljnijim ponuđačem.

- Tada smo od Savjeta ministara BiH tražili garancije za taj iznos i nakon što smo ih dobili nastavili smo dalje s procedurom - rekao je Kovačević.

Zanimljivo je da je Savjet ministara BiH odluku kojom se odobravaju sredstva za izgradnju graničnog prelaza na Svilaju donio još 2015. godine, međutim taj novac još nije potrošen.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.