Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 27.01.2020.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tešanjski privrednici prometuju godišnje 2 mlrd KM

Ilustracija (Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)
Udruženje privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj okuplja 225 članica i bilježi godišnji bruto promet od 2 mlrd KM, rečeno je prilikom posjete delegacije Zeničko-dobojskog kantona ovom udruženju.

Iako su u Tešnju tradicionalno najzastupljeniji sektor automobilske i metalske industrije, u posljednje vrijeme sve je jači prehrambeni, ali i sektor tekstila, kože i obuće, koji, uprkos činjenici da je riječ o niskoakumulativnoj grani, bilježi sve bolje rezultate.

– Ja bih tekstilnu industriju uporedio s metalskom. Optimista sam i po pitanju tekstila i samih kupaca i posla. Mi smo sebi osigurali za narednih pet godina i posao i kapacitete i kupca – rekao je Adem Handžić, direktor tekstilne kompanije iz Tešnja.

Uz više infrastrukturnih i projekata usmjerenih na poboljšanje poslovnog ambijenta, privrednici iz Tešnja su tokom sastanka insistirali da vlast bude efikasniji servis privredi, ali i da se poradi na pravičnijoj primjeni pojedinih zakonskih rješenja koja direktno utiču na poslovanje i reinvestiranje, javila je Federalna televizija.

– Razgovarali smo o realizaciji poreza na dobit s obzirom na to da je u 2019. općina Tešanj, odnosno privredni subjekti, po osnovu poreza na dobit izdvojili oko 10 mil KM i po tome je broj jedan u kantonu – ističe Senad Brka, predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.