NavMenu

Novi model fiat giardiniera proizvodiće se u Kragujevcu - Debi 2021. godine, prodaja najkasnije do 2023.

Izvor: Blic Nedjelja, 26.01.2020. 15:24
Komentari
Podeli
(Foto: I.Bezarević / eKapija)
Novi model iz kragujevačkog Fiata, giardiniera, počeće da se prodaje 2022. godine ili najkasnije 2023, a debitovaće na Salonu automobila u Ženevi 2021, objavili su italijanski mediji.

Dugo najavljivani model iz Kragujevca, koji će zamijeniti fiat 500L, čija je proizvodnja započeta još 2012. godine, trebalo bi da se pojave u prodaji za dvije godine, a zvanična prezentacija zakazana je za godinu dana ranije, na jednoj od najvećih automobilskih smotri na svijetu, Salonu automobila u Ženevi, tvrde specijalizovani automobilski časopisi iz Italije. Kako navode, Pjetro Gorlije, prvi čovjek Kompanije Fiat Chrysler u Evropi, trebalo bi da objelodani plan rada za evropske fabrike ovog automobilskog giganta.

Radi se o modelu Fiat giardiniera. Kako navode italijanski mediji, novi model trebalo bi da bude dug između 4,2 i 4,3 metra i da ima petoro vrata. On bi tako pokrio dva automobilska segmenta, B segment, u kojem je Fiat nekad bio veoma zapažen, a danas praktično nema takav model poslije prestanka proizvodnje grande punta i još ranije jednog od najpopularnijih modela, fiata punto, koji se takođe proizvodio u Kragujevcu. Međutim, svojom dužinom, a kako je predviđeno da jedan od aduta giardiniere bude i prostrana kabina, Fiat bi tim modelom faktički pokrio i C, takozvani "golf" segment u koji spadaju automobili srednje veličine.

Radi se o modelu koji tek treba da se pojavi, a zasnovan je na najbolje prodavanom modelu italijansko-američke korporacije, fiatu 500. Taj novi model najavljen je prošle godine, kada je predstavljen petogodišnji plan rada korporacije.

Prema zasad dostupnim informacijama, fiat giardiniera bio bi produžena verzija modela fiat 500, sa mjestima za pet putnika i nešto većim prtljažnikom.

Budući da se očekuje velika tražnja za ovakvim modelom, time bi i kapaciteti kragujevačke fabrike bili značajno popunjeni. Naime, kapacitet Fiatove fabrike u Šumadiji projektovan je na čak 200.000 vozila godišnje. Italijanski mediji objavili su da je Fiat u 2018. prodao više od 61.000 komada modela 500L, koji se proizvodi u Kragujevcu, pozivajući se na specijalizovane sajtove koji prate auto-industriju, ali zvanične potvrde za to nema. Kragujevačka fabrika trenutno radi tako da ne proizvodi vozila za lager, već samo koliko ima potražnje, pa je u proteklih godinu dana bilo nekoliko prekida proizvodnje. Posljednji je bio početkom decembra zbog zimskog odmora i plaćenog odsustva, a proizvodnja je nastavljena 15. januara.

Prema pisanju italijanskih medija, pored giardiniere u Kragujevcu bi mogao da se proizvodi i terenac B segmenta, uvećana panda cross.

Kako je ranije najavljeno, proizvodnja tog terenca mogla bi da počne već krajem ove godine. Prema pisanju Italijana, taj model iz Šumadije trebalo bi da bude dug 4,1 metar, za razliku od pande cross, čija je dužina 3,7 metara.

Takođe, trebalo bi da ima i veći prtljažnik od pande, zapremine čak 400 litara, kao i pet mjesta za sjedenje. Prema tim najavama, godišnja proizvodnja malog terenca trebalo bi da bude oko 50.000 komada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.