Izvor: Capital | Nedjelja, 26.01.2020.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Više od milijardu maraka za gradnju autoputeva - BiH dostupno i 38,2 mil EUR za projekte energetske efikasnosti

(Foto: Stockr/shuttersdtock.com)
Ukupna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata u BiH, poslije ratifikacije ugovora u Parlamentarnoj skupštini, premašuju milijardu KM, rečeno je u Ministarstvu finansija i trezora u Savjetu ministara.

Portparol Ministarstva Nataša Krsman pojasnila je za "Dnevni avaz" da je riječ o 590 mil EUR, te da su u ovaj iznos uračunata kreditna i grant sredstva.

Najveći dio sredstava odnosi se na ugovor o kreditu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta na Koridoru 5C, odnosno obilaznicu Doboj. Vrijednost ovog ugovora iznosi 210 mil EUR, rok otplate je 15 godina, plus tri godine grejs perioda.

Krsmanova je navela da će ovaj kredit omogućiti izgradnju novih 14 kilometara autoputa od mosta preko rijeke Bosne, južno od petlje Rudanka u Republici Srpskoj na sjeveru, a nastavlja se prema jugu, obilazi Doboj kod petlje Medakovo u Federaciji BiH.

Drugi projekat, kako je objasnila, odnosi se na ugovor između BiH i EBRD-a vrijedan 180 mil EUR, a riječ je o izgradnji dionice autoputa na Koridoru 5C Poprikuše–Nemila dužine 5,5 kilometara, Mostar jug–tunel Kvanj dužine 8,7 kilometara i tunela Ivan, na dionici Tarčin–Ivan dužine dva kilometra.

Ove kredite prate i grant sredstva EU vrijednosti 11,8 mil EUR, namijenjenih za izgradnju tunela Ivan.

Na raspolaganju BiH je i novac za projekat autoputa Nemila–Donja Gračanica, vrijedan 34,2 mil EUR, koje je obezbijedio Kuvajtski fond za arapski ekonomski razvoj, te je izgradnja još dvije komponente ovog puta obezbijeđena sporazumom o kreditu između BiH i OPEK-ovog Fonda za međunarodni razvoj u iznosu od 48,6 miliona evra.

Riječ je o dionici auto-puta od Nemile do Donje Gračanice u dužini od 17,7 kilometara.

Krsman je dodala da je BiH dostupno i oko 38,2 mil EUR za projekte energetske efikasnosti, od čega 27,2 mil EUR ide u FBiH i Republiku Srpsku u omjeru 60 prema 40%, dok će preostalih 11 mil EUR biti utrošeno za projekat energetske efikasnosti u bolnici u Zenici.

Ratifikacijom sporazuma u parlamentu BiH odblokirano je i oko 4,7 mil EUR za projekat prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici, a na raspolaganju je i oko 1,4 mil EUR za aktivnosti prekogranične saradnje Srbija – BiH za 2017. godinu.

Pred kraj 2019. godine eKapija je ekskluzivno objavila INFOMAPU autoputeva u BiH i regionu, gdje je na jednom mjestu omogućen pregled cjelokupne mreže puteva na Zapadnom Balkanu - šta je urađeno, na kojim dionicama se gradi, koje su trase u projektovanju, kao i dionice koje su u ideji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.