NavMenu

Uskoro obnova jednog od najprometnijih tunela u FBiH - Raspisan tender za projektovanje rekonstrukcije tunela Ivan na cesti M17

Izvor: biznis.ba Nedjelja, 26.01.2020. 15:32
Komentari
Podeli
(Foto: Nikifor Todorov/shutterstock.com)
Preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine raspisalo je tender za projektovanje rekonstrukcije tunela Ivan, jednog od najvažnijih i najfrekventnijih u državi.

Rekonstrukcija odnosno sanacija tunela Ivan, na cesti M17, dionica Tarčin-Konjic, radit će se na ukupnoj dužini od 646 metara.

Ceste Federacije BiH od ponuđača traži usluge tehničkog projektiranja u građevinarstvu za objekte niskogradnje, a vrijednost ugovora je nešto veća od 173.000 KM uz rok predaje dokumentacije 12. februar 2020. godine.

Pretpostavlja se da će nakon projekta biti poznata cijena rekonstrukcije te da će potom biti raspisan tender za izvođenje radova čiji početak, odnosno datum i rok za kraj zahvata ne može trenutno biti određen.

Podsjetimo, tunel Ivan je vjerovatno najvažniji tunel na nekoj magistralnoj cesti u državi, pa je njegova obnova od ključne važnosti za sigurnost putnika. Sama rekonstrukcija će nedvosmisleno utjecati na frekvenciju odvijanja saobraćaja.

Ako je suditi prema priči koju prati obnova tunela Vranduk, jednom kada obnova tunela Ivan započne, vozačima će biti potrebni čelični živci, posebno ako se uzme u obzir da je prosječni dnevni intenzitet saobraćaja veći od 8.000 vozila dnevno.

Podsjećamo, u januaru bi trebalo da počne probijanje istoimenog tunela na autoputu A1, a koji je lociran ispod današnjeg "starog" tunela na magistrali.

Kako je objavljeno, Ivan će biti rekonstruisan u svojevrsnom paketu sa sličnim objaktima u Federaciji BiH među kojima je i most preko rijeke Željeznice na Ilidži.

Ostali projekti su rekonstrukcija mosta preko Babinog potoka u Babinom Potoku na cesti M5, dionica Jajce Jug – Donji Vakuf 1, rekonstrukcija mosta preko potoka Komotin u Podmilačju, dionica Crna Rijeka-Jajce Jug, rekonstrukcija mosta preko Lohinjske rijeke u Donjoj Lohinji, na cesti M4, dionica Doboj-Donja Orahovica, rekonstrukcija mosta preko Crne, Garež, na cesti M18.1, dionica Ustikolina-Trnovo, sanacija mosta preko rijeke Drinjače u Gojsalićima, na cesti M19.2, dionica Kladanj-Vlasenica i sanacija mosta preko Duboke doline na Komaru, na cesti M5, dionica Donji Vakuf-Turbe.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.