Izvor: eKapija | Subota, 25.01.2020.| 14:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije u oblasti TELEKOMUNIKACIJE i IT koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: Vasin Lee/shutterstock.com)
Informacione i telekomunikacijske tehnologije jedna su od rijetkih oblasti gdje BiH drži korak sa svjetskim trendovima, pri tom obezbjeđujući značajne prihode koji se slivaju u državne budžete.

Predstavnici IT sektora, skoro svakodnevno ističu da većina IT kompanija oskudijeva sa visokokvalifikovanim radnim kadrom. Prema istraživanju Udruženja Bit Alijansa u narednih pet godina IT kompanije u BiH će imati potrebu za 6.000 zaposlenih.

Djelovanje upravo ovog udruženja donosi novine i promjene na domaćem IT tržištu, čije je rad dobio i posebnu dimenziju kada su prošle godine članice ovog udruženja potpisale IT manifest, dokument koji identifikuje ključne probleme i načine njihovog rješavanja sa ambicijom da upravo ova industrija postane strateška privredna grana BiH.

Takođe, predstavnici Bit Alijanse su se pobunili protiv prijedloga Vlade FBiH oko izmjena zakona o porezu na dohodak, po kojem bi sve plate do 800 KM neto bile oslobođene plaćanja poreza na dohodak, dok bi plate iznad 800 KM imale jednu jedinu stopu od 13%. U članu 17. prijedloga Zakona o doprinosima tražili su da se izuzmu radnici zaposleni u IT industriji kojima se isplaćuje mjesečna plata u visini iznad prosječne neto plate u FBiH.

Naveli su i da visokokvalifikovana radna mjesta u IT industriji u ovom trenutku u FBiH predstavljaju najdeficitarnija visokokvalifikovana zanimanja, te istovremeno radna mjesta koja generišu najveći prihod po jednom zaposleniku u ukupnoj industriji BiH. Jedan radnik na ovim zanimanjima generiše 96.288 KM prihoda godišnje.

Istovremeno, IT industrija postaje i noseći segment transformacije državnih i lokalnih organa, pa smo prošle godine iščekivali uvođenje niza e-usluga, razvoj pametnih gradova, kao i mobilnih aplikacija kojima se olakšava svakodnevnica, poput aplikacije za poređenje cijena goriva i dr.

U infrastrukturnom smislu, dva najveća grada u BiH, Sarajevo i Banjaluka su najavili prve korake u uspostavi tehnološkog parka, a nadamo se da će se u godini pred nama ovi projekti približiti realizaciji.

U međuvremenu, donosimo vam retrospektivu najčitanijih sadržaja na našem portalu u oblasti TELEKOMUNIKACIJA I IT.

Početkom 2019. kompanija m:tel je dobila odobrenje od Konkurencijskog savjeta BiH za kupovinu banjalučkog kablovskog operatera Blicnet od Telekoma Slovenije.

- Nakon što su Telekom Slovenije i Telekomunikacije RS zaključile proceduru prodaje 100% udjela u Blicnetu 31. januara 2019. godine, kompanije su kompletirale sve aktivnosti postavljanjem konačne kupovne cijene koja je definisana u kupovnom i prodajnom sporazumu 18. decembra 2019. Nakon podmirivanja stavki za prilagodbu, konačna naknada za kupovinu iznosi 35.355.566 EUR - istaknuto je u obavještenju objavljenom na Ljubljanskoj berzi.

Ovo i preostala dva preuzimanja m:tel-a u prošloj godini našli su se na prvom mjestu naše liste najčitanijih tekstova iz sfere telekomunikacija.

Nakon pomenutog sticanja vlasništva nad Blicnetom, m:tel iskazuje interesovanje i za sticanje 100% vlasništva nad bijeljinskim kablovskim operaterom Elta-Kabelom, što će nekoliko mjesci kasnije i da se ostvari, a tada su iz m:tel-a istakli da će zaključno sa ovom akvizicijom, a u skladu sa svojom poslovnom strategijom, u 2019. godini investirati u RS i BiH približno 150 mil EUR.

U decembru m:tel saopštava i namjeru za preuzimanjem banjalučke firme Financ koja se bavi prodajom dopuna za mobilne telefone, što je poslije dobijanja odobrenja od Komisije za zaštitu konkurencije Srbije i realizovano.

Višegodišnje odgađanje uvođenja elektronskog potpisa u BiH, postalo je izvjesnije nakon objavljene informacije da će kompanija Halcom biti certifikacijsko tijelo za ovaj posao, što se našlo na drugom mjestu naše liste.

- Time će se omogućiti primjena elektronskog potpisa u Bosni i Hercegovini koja se dugo godina odgađa nakon što je još ranije usvojen zakon o elektronskom potpisu - prenjeli su mediji.

Naše čitaoce posebno je zanimalo i uvođenje 4G mreže u BiH, zbog čega je ova tema zauzela treću poziciju IT retrospektive.

(Foto: asharkyu/shutterstock.com)
Nakon što je Savjet ministara na prijedlog Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), donio odluku kojom se praktično omogućava uvođenje 4G mreže u BiH, BH Telecom je najavio u aprilu uvođenje 4G usluge u sve veće gradove.

- Do kraja 2019. godine se u skladu s najavljenom dozvolom očekuje kontinuirano širenje teritorijalne pokrivenosti. Trenutno se provode aktivnosti nadogradnje, zamjene, postojećih baznih stanica – dodali su iz BH Telecoma.

Međutim, i prije nego što je na snagu stupilo provođenje navedene odluke Savjeta ministara, mediji su prenijeli da će ovo tijelo morati istu da mijenja, a na osnovu zahtjeva koji je Vlada RS uputila RAK-u. Kamen spoticanja predstavljao je način raspodjele naknada koje operateri treba da uplate na ime dobijanja dozvole.

Prvobitno je planirano da novac koji se prikupi po osnovu dodjele dozvola za 4G mrežu se raspoređuje odlukom Savjeta ministara BiH na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH, dok je Vlada RS tražila da za raspodjelu sredstava saglasnost daju i entitetske vlade.

Podsjećamo da prema odluci Savjeta ministara opereter za 4G dozvolu treba da uplati naknadu u visini od 17,5 mil KM, dok izmjene o načinu njihove raspodjele treba da budu usvojene na jednoj od narednih sjednica Savjeta.

(Foto: motorangel/shutterstock.com)
Četvrta pozicija priplala je otvaranju novog IT coworking prostora u Sarajevu. Riječ je o coworking prostoru Tershouse, čija je površina oko 400 kvadrata plus dvije vanjske terase.

Radni prostor je podijeljen na dva dijela. Prvi je namijenjen frilenserina, a drugi dio manjim IT kompanijama. Ukupno je dostupno 75 radnih stolova za rad, kao i sedam sala za sastanke.

Tehnološka inovacija Firm Kontrol zauzela je peto mjesto na našoj listi.

Firm Kontrol je softver koji su razvila četvorica prijatelja sa ciljem da kompanijama ponude jednostavan alat za efikasno praćenje proizvodnje, ostvarujući uštede u vremenu, materijalu, kao i novcu. Oni su za potrebe razvoja i prodaje osnovali i istoimenu kompaniju.

Aplikacija je 2018. godine osvojila treću nagradu na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, koje zajednički organizuju Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Kako je za eKapiju istakao Boris Maksimović, jedan od kreatora Firm Kontrol-a dugoročni cilj ove ekipe je pravljenje svojevrsne "light" varijante sistema koja bi, osim proizvođačima, bila namijenjena i svim drugim manjim firmama koje žele jednostavan, pristupačan i efikasan softver za fakturisanje, davanje ponuda i praćenje stanja proizvoda.

Na našoj listi nalaze se još gradnja novog sjedišta kompanije Symphony na Trebeviću, razvoj projekta Pametni grad Sarajevo, gradnja poslovne zgrade Al Jazeera u Sarajevu, kao i pripremne radnje HT Eroneta za uvođenje 5G mreže u saradnji sa Ericsson Nikola Tesla.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TELEKOMUNIKACIJE I IT i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji NEKRETNINE, SAOBRAĆAJ, TURIZMA I ZABAVE I REKREACIJE, ZDRAVSTVA i POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE?
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.