Izvor: Glas Srpske | Subota, 25.01.2020.| 10:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Spremne najsavremenije hirurške sale za kardiohirurgiju na UKC RS - Neizvjestan datum početka rada

(Foto: nimon/shutterstock.com)
Otvaranje kardiohirurgije u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske biće epohalni događaj i veliki iskorak za zdravstvo Srpske, istakao je budući načelnik kardiohirurgije Nikola Šobot.

- Naš cilj je oko 500 operacija godišnje. Imamo dvije vrhunski opremljene hirurške sale uz intenzivnu njegu. Hirurške timove ćemo formirati sa kolegama iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje iz Beograda- rekao je Šobot.

Naglasio je da je Klinika za kardiovaskularne bolesti na UKC RS vrhunska, svijetla tačka u regionu te da će logistički biti na raspolaganju kardiohirurgiji.

On je rekao da se ne može precizirati kada će ovaj odjel biti otvoren jer je riječ o odjelu na kojem će se zbrinjavati najteži pacijenti te da ovaj posao gdje se radi o ljudskim životima ne trpi pritisak.

Generalni direktor UKC-a RS Vlado Đajić rekao je da je plan bio da kardiohirurgija počne sa radom u martu, ali da se mora sačekati na tendere i da ne treba žuriti jer je bezbjednost pacijenata na prvom mjestu.

- U ovim najsavremenijim operacionim salama pišemo istoriju našeg zdravstva i istoriju Republike Srpske. Uskoro ovdje kreću operacije srca i to je veliki uspjeh svih nas- istakao je Đajić.

Uz podršku Vlade Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, kardiohirurgija koja je trebalo da bude izgrađena po principu javnog – privatnog partnerstva, biće isključivo u vlasništvu Univerzitetskog kliničkog centra.

Kardiohirurgija će biti smještena u objektu Južno krilo UKC RS na prvom spratu, te će se prostirati na površini od oko 1.500 metara kvadratnih.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.