Izvor: Nedeljnik | Petak, 24.01.2020.| 14:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Američki investicioni fond KKR kupio medijsku kuću Axel Springer

Ilustracija (Foto: racorn/shutterstock.com)
Američki investicioni fond KKR postao je najveći akcionar najveće njemačke medijske kuće Axel Springer, plativši 3,2 mlrd USD dolara za 43,54% akcija.

KKR je kupio 42,5% akcija od manjinskih akcionara i još 1,04% na berzi, čime je pretekao udovicu osnivača kompanije Fridu Springer koja je zadržala 42,6% akcija i izvršnog direktora kompanije Matiasa Doepfnera koji ima 2,8% akcija.

Kupovina je obavljena po cijeni od 63 EUR po akciji, nakon što je ova njemačka medijska kuća procijenjena na 6,8 mlrd EUR.

Axel Springer bio je jedan od posljednjih velikih medijskih biznisa u vlasništvu porodice.

Takođe, Axel Springer jedan je od vlasnika najveće medijske kuće u Srbiji, Ringier Axel Springera, koji izdaje dnevni list Blic.

KKR, koji je donedavno bio vlasnik N1 televizije u Srbiji, morao je da traži saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije Srbije, koja mu je prošle nedelje odobrila da se upiše kao novi vlasnik.

U detaljnom izvještaju Komisije utvrđeno je da Ringier Axel Springer nije monopolista na srpskom tržištu, a prikazani su i detaljni podaci medijske slike u zemlji.

Komisija je utvrdila da Ringier Axel Springer kontroliše između 70 i 80% tržišta štampanja dnevnih novina, Borba i Politika su po 10-20%.

Što se tiče prodaje dnevnih novina, Blic ima 10-20% udjela, Informer 20-30%, Novosti 10-20%, kao i Kurir, Srpski telegraf i Alo.

Na tržištu magazina Ringier Axel Springer dominira u segmentu ženskih časopisa (Blic žena, Blic puls) gdje ima tržišni udio od 40-50%.

U segmentu časopisa sa ekonomskom i političkom sadržinom u vlasništvu drži nedeljnik NIN koji ima 20-30% tržišta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.