NavMenu

TEGELTIJA: Ostaje jedinstvena stopa PDV-a od 17%

Izvor: Indikator Petak, 24.01.2020. 09:06
Komentari
Podeli
Zoran Tegeltija (Foto: vladars.net)Zoran Tegeltija
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je kako je novi Zakon o PDV-u u završnoj fazi te da je u njemu zadržana jedinstvena stopa od 17%.

Tegeltija je rekao da je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH predlagač Zakona o PDV-u koji je u završnoj fazi izrade i da je potrebno uputiti ga u proceduru u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kako kaže, novi zakon o PDV-u, na kojem je rađeno i prije izbora 2018. godine, u završnoj je fazi izrade.

- Zakonsko rješenje koje su pripremili eksperti zadržalo je jedinstvenu stopu od 17%. Svi moramo znati da će, ukoliko dođe do uvođenja diferencirane stope PDV-a, doći i do gubitka dijela prihoda. Svako pomjeranje stope PDV-a mora podrazumijevati da prihodi dođu do građana - kazao za RTRS.

Šef vlade BiH smatra da način na koji je prenesena nadležnost u oblasti indirektnih poreza na državni nivo nije dobar za entitet RS te da nije postojao takav dogovor s međunarodnim finansijskim institucijama.


- Ključna pitanja su visina stope PDV-a, da li imamo diferenciranu stopu i rok plaćanja PDV-a. RS je još 2012. predlagala diferenciranu stopu PDV-a koja bi bila primijenjena na usku grupu najvažnijih proizvoda, a da opća stopa bude povećana za 1%. Iz FBiH i institucija države Bosne i Hercegovine nismo dobili podršku za to - kazao je Tegeltija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.