Izvor: Klix | Četvrtak, 23.01.2020.| 15:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kralj banana Izet Rastoder kupio slovenačku aviokompaniju Adria Airways

(Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Slovenačka kompanija Air Adriatic, koja je u vlasništvu Izeta Rastodera, kupila je posustalu slovenačku aviokompaniju Adria Airways za 45.000 EUR.

Kako prenosi specijalizirani portal exyuaviation, Rastoder, uvoznik i prodavač banana, kao i trgovac nekretninama, osnovao je Air Adriatic samo nekoliko dana nakon što je Adria propala krajem septembra prošle godine.

Rastoder je ranije kazao kako planira koristiti Adrijin AOC certifikat za razvoj privatnog avioprijevoznika te je u procesu nabave dva aviona. Međutim, poslovni čovjek rodom iz Crne Gore, koji se preselio u Ljubljanu 1986. godine, također je razmišljao o uspostavljanju niskobudžetnog prijevoznika sa sjedištem u Ljubljani.

Na aukciji su učestvovale tri kompanije. Osim pobjedničkog Air Adriatica uključili su se i Komforia, hrvatska kompanija registrovana u Sloveniji, kao i Deal.Aero, novoosnovana kompanija u vlasništvu bivšeg pilota Adria Airways Dejana Slodeja.

Sve uključene strane platile su 4.500 EUR za učešće na aukciji, a unatoč u javnosti vrlo popularnom prijedlogu ruskog investitora za ponovno pokretanje Adrije novim Sukhoi Superjet 100 avionima, oni nisu učestvovali u prodajnom procesu.

Imovina bivše kompanije prodata je u potpunosti, a uključuje AOC certifikat, kao i razne prateće dozvole i priručnike. Adrijin certifikat suspendiran je do 30. septembra 2020. godine, ali on će biti vraćen nakon što se ispune određene obaveze prema Agenciji za civilnu avijaciju Slovenije, među kojima je i posjedovanje operativnih aviona.

Rastoderova kompanija također će morati preuzeti brojne obveze, kao što su i one koje su nastale nakon opozivanja AOC-a avioprijevoznika i pokretanja stečajnog postupka. Slovenački AOC daje svom vlasniku prava na održavanje komercijalnih linija između Slovenije i drugih zemalja članica Evropske unije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.