NavMenu

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije u oblasti ZDRAVSTVA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.01.2020. 14:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)Ilustracija
Najave velikih investicija u zdravstvene centre obilježile su godinu za nama. Tako se dugo očekivana izgradnja Klinike za dječije bolesti u Mostaru, pomjerila sa "mrtve" tačke te je krajem 2019. objavljen međunarodni konkurs za izbor izvođača radova.

Još jedna dobra vijest za Hercegovce je i najava izgradnje kliničkog centra u Trebinju. U prošloj godini položen je kamen temeljac za izgradnju bolnice u Doboju, a najavljena je i rekonstrukcija i dogradnja bolnice u Zvorniku.

Ono što je izvjesno je da će se ulaganje u zdravstvo nastaviti i tokom 2020. s obzirom na to da Vlada RS najviše novca iz ovogodišnjeg budžeta izdvaja upravo za poboljšanje stanja u zdravstvenim ustanovama.

Godinu za nama obilježili su i apeli da su zdravstvu potrebni novi izvori finansiranja, a neki od prijedloga su da se novac od akciza na alkohol i duvan usmjere u ove svrhe.

Kako su istakli iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS, u situaciji kada se prihodi od doprinosa za zdravstveno osiguranje neredovno uplaćuju, zdravstvo, dugoročno gledano, neće biti u mogućnosti da odgovori svim izazovima koje nameće savremena medicina, dok su potrebe za skupom dijagnostikom i inovativnim lijekovima sve veće i iziskuju milionske troškove.

S obzirom na to ostaje pitanje kako ispratiti višemilionska ulaganja u moderne objekte i novu opremu sve dok dugoročno ne rješimo održivost zdravstvenih ustanova.

Pogledajmo šta pokazuje naša lista najčitanijih vijesti u oblasti ZDRAVSTVA.

Na čelu liste je najava novih ulaganja u Banju Vrućicu. Naime, ovaj zdravstveno-turistilki centar je prošlog ljeta predao zahtjev za dobijanje građevinske dozvole za gradnju moderne bolnice na mjestu hotela Krajina.

- Investicija u gradnju bolnice vrijedna je 10 mil KM, a novi objekat imaće dijagnostički centar sa najnovijom opremom, operacione sale za razne hirurške zahvate, kao i apartmane za smještaj pacijenata. Biće prostora i za kancelarije uprave - rekao je tim povodom za eKapiju direktor marketinga u Banji Vrućici Aleksandar Radošević.

Podsjetimo da Banja Vrućica realizuje i druge investicije, pa će tako dobiti i novi hotel Bosna kao i restoran sa banket salom. Taj ciklus vrijedan je takođe 10 mil KM.

Na drugom mjestu našla se najava izgradnje kliničkog centra u Trebinju. Kao i za sve druge veće realizovane ili najavljene investicije u ovom gradu, i iza ove stoji predsjednik poslovnog sistema Swisslion Rodoljub Drašković.

On je u septembru 2019. godine sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom dogovorio da će zajedno stati iza izgradnje novog kliničko-bolničkog, dijagnostičkog i rehabilitacionog centra u Trebinju čija će vrijednost biti veća od 50 mil KM.

Govoreći o novom bolničkom centru, Drašković je kazao da će odmah nakon izrade projektne dokumentacije početi izgradnja ovog važnog objekta za cijelu Hercegovinu.

- Kod bolnice će biti kao i kod gimnazije, koja je moja zadužbina, na kojoj radovi neće stati dok se ne preda Gradu Trebinju - naveo je Drašković.

Treća pozicija pripada prvom Bauer centru za regeneraciju tijela na Balkanu koji je otvoren u Zenici. U ovom centru se nude specijalni tretmani njemačkom tehnologijom zasnovani na iskustvu NASA-e. U ponudi su trenutno dva tretmana, a to su Bauer Saunariumu i Bauer FIR magična lampa.

- Tretman za potpunu detoksikaciju započinje zagrijavanjem tijela i traje od 15 do 30 minuta, uz idealnu količinu sunčeve energije. Dolazi do povećanog znojenja, cirkulacije krvi i razgradnje štetnih materija (masti, toksina, celulita, teških metala) i njihovog izbacivanje kroz kožu - objasnio je u intervjuu za eKapiju Samir Hasanbegović, vlasnik i osnvač Centra Bauer.

Objava međunarodnog konkursa za izvođača radova na izgradnji Klinike za dječije bolesti u Mostaru našla se na četvrtom mjestu.

Podjećamo, još početkom 2015. obezbijeđeno je 22 mil KM za izgradnju Klinike za dječije bolesti u Mostaru. Tada je Vlada FBiH odobrila realizaciju kredita iz Saudijske Arabije od 33 mil KM za zdravstvene institucije u HNK.

Planirana zgrada je neto površine 5.722 m2, a imaće pet etaža: suteren, prizemlje, te još tri sprata. U suterenu će biti predavaonica, veća dvorana za oko 100 posjetilaca, kao i garderobe osoblja, spremišta i zajedničke djelatnosti za rad s rubljem, čistači, servis i sadržaji za uklanjanje otpada. U prizemlju će se smjestiti administrativni dio – upis pacijenata za prijem u bolnicu, sadržaji specijalističko-konzilijarnih djelatnosti i dnevna bolnica.


I u 2019. pričalo se o Medicinskom kampusu u Banjaluci. Prezentacija ovog projekta zauzela je petu poziciju naše liste. Kako je za eKapiju rečeno u aprilu prošle godine iz Ministarstva zdravlja i socijane zaštite RS. izgradnja i opremanje Medicinskog kampusa na Paprikovcu koštala bi 50 mil EUR, bez radova na javnoj infrastrukturi i nadzoru.

Medicinski kampus činiće kompleks savremenih objekata u kojima će biti smješteni Medicinski fakultet i Centar za obrazovanje i istraživanje, Fakultet zdravstvene njege i Srednja medicinska škola.

Na listi eKapije našli su se još i planovi Bosnalijeka za proširenje kapaciteta i uvođenje novih proizvoda, vijesti u vezi sa početkom izgradnje bolnice u Doboju, najava završetka izgradnja Kardiohirurgije na UKC RS, zatim tender za rekonstrukciju i dogradnju Bolnice u Zvorniku, kao i najava modernizacije šest psihijatrijskih klinika u BiH.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji ZDRAVSTVO i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji NEKRETNINE, SAOBRAĆAJ i TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE?



Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.