Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.01.2020.| 13:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U 2020. planirana uspostava katastra nekretnina u FBiH

(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Federalna vlada je danas, 23. januara, donijela Plan poslova premjera i uspostavljanja katastra nekretnina za 2020. godinu kojim je predviđena izrada topografske baze podataka i vizualizacija, nivelman visoke tačnosti NVT III, komasacija za dijelove općina, izrada baze podataka katastra nekretnina (BPKN) za dijelove općina, skeniranje i georeferenciranje katastarskih planova i prateće dokumentacije, uspostava katastra nekretnina, podrška uspostavi adresnog registra, infrastruktura prostornih podataka, izrada softverske aplikacije katastra komunalnih uređaja i testiranje parametara transformacije.

- U Budžetu FBiH za 2020. godinu utvrđena su finansijska sredstva Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove za realizaciju ovog plana u iznosu od 1.678.751 KM - istaknuto je u vladinom saopštenju.

Podaci premjera i katastra nekretnina koriste se za privredne, znanstvene, upravne i statističke potrebe, dokazivanja prava i uređenje državne granice, privatizacije, restitucije i drugo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.