NavMenu

Foča i Plužine zajedno u prekograničnom projektu razvoja adrenalinskog turizma

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.01.2020. 11:58
Komentari
Podeli
(Foto: Ammit Jack/shutterstock.com)
Projekat prekogranične saradnje "Turizam, adrenalin i rafting avantura – TARA", koji realizuju opština Foča i crnogorska opština Plužine, a čiji je cilj razvoj i promovisanje prekograničnog područja dvije lokalne zajednice kao jedinstvene turističke destinacije za aktivni turizam, predstavljen je u srijedu, 22. januara, u Foči, prenosi portal Palelive.

Riječ je o drugom zajedničkom projektu Foče i Plužina koji se bazira na raftingu Tarom kao zajedničkom turističkom proizvodu, ali i na razvoju drugih vidova adrenalinskog turizma.

Na prezentaciji je navedeno da se projekat sastoji iz četiri dijela – promocija, bezbjednost, novi turistički proizvodi i laka turistička infrastruktura.

U oblasti promocije planirane su zajedničke posjete sajmovima i izrada reklamnog materijala, uz poseban naglasak na promociju seoskog turizma.

Foča i Plužine zajedno će organizovati i po jedan muzički i sportski događaj, a riječ je o muzičkom koncertu i planinskoj trci.

U oblasti bezbjednosti biće uspostavljena tješnja saradnja spasilačkih službi, nabavljena nova spasilačka oprema, te organizovane četiri spasilačke vježbe.

Lokalne zajednice će kroz ovaj projekat raditi na razvoju novih turističkih proizvoda – kajaka, valorizacije pećina, slobodnog penjanja i posmatranja divljih životinja i ptica, a kada je riječ o lakoj infrastrukturi, biće rađeni prilazi Tari, pristanište za čamce na Pivskom jezeru, vidikovci i putokazi.


Direktor Parka prirode Piva Slobodan Delić naveo je da je vrijednost projekta 500.000 EUR, od čega je zajedničko učečšće opština 100.000 evra, a ostatak sredstva EU.

Delić smatra da će razvoj kajaka kao sporta i turističke ponude, zatim speleologije, slobodnog penjanja, unapređenja seoskih domaćinstava i posmatranja divljih životinja i ptica povećati broj turista.

- Kada razvijemo nove turističke proizvode, upakujemo i prezentujemo siguran sam da ćemo privući ciljne grupe koje će se zadržati - rekao je Delić.

Realizacija projekta počela je 1. decembra 2019. i trajaće do kraja novembra 2021. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.