Izvor: Indikator | Četvrtak, 23.01.2020.| 09:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi letovi i investicije u infrastrukturu - Šta sve planiraju Aerodromi RS do 2022.

Nove destinacije Ryanaira, uvođenje čarter letova za Crnu Goru, proširenje aerodromskog kompleksa i dovršetak izgradnje kargo skladišta, neki su od osnovnih stavki Plana poslovanja Aerodroma RS Banjaluka za period 2020 - 2022. godine, izvještava Indikator.ba.

Nakon uvođenja početne tri destinacije u 2018. za Brisel, Stokholm i Memingen, uvođenja letova za Berlin od aprila 2019. godine, Ryanair bi trebalo svake godine da uvodi po najmanje dvije nove destinacije. Od 3. februara 2020. godine počinje saobraćaj ka Frankfurt–Hahn, a od 30. marta 2020. letovi za Beč.

Planirano je i zadržavanja sadašnjeg obima redovnog linijskog saobraćaja koji obavlja kompanija Air Serbia na liniji Beograd-Banjaluka.

Takođe, u Aerodromima RS u 2020. očekuju realizaciju čarter letova za jednu tursku i jednu grčku destinaciju, a postoji mogućnost da se uvede i čarter let za Crnu Goru.

Trogodišnjim planom se i dalje predviđaju subvencije Vlade Republike Srpske u iznosu od 1,9 mil KM na godišnjem nivou. U 2020. je planiran pozitivan finansijski rezultat, kao i završetak započetih investicionih aktivnosti.

Kako bi međunarodni aerodrom Banjaluka zadržao kategoriju, nastaviće se projekt proširenja aerodromskog kompleksa i osnovne staze aerodroma prema istoku. Nakon donošenja Odluke o proglašenju opšteg interesa na nekretninama koje su definisane ovom odlukom pokrenut je proces eksproprijacije. Pošto do danas novčana sredstva nisu obezbijeđena, aerodrom je kandidovao projekat Proširenja osnovne staze kao projekat za Program javnih investicija Republike Srpske, PIP RS 2020-2022. Ukupna vrijednost projekta je 3 mil KM.

Osim toga, Aerodrom je preuzeo ugovornu obavezu prema kompaniji Ryanair da će najkasnije za jednu godinu od početka njihovih letova u Banjaluci razviti i implementirati IAP-RNP/GNS i prilaz iz pravca 35, za koji je potrebno instalirati savremena prilazna svjetla.

Početkom 2020. godine, Aerodrom u Banjaluci će dobiti funkcionalan i moderan objekat za kargo, u površini od cca 900 m2. Objekat će biti prilagođen za sve vrste kargo pošiljki i imaće mogućnost skladištenja i kvarljivih roba.

U 2020. aerodrom planira da zaključi najmanje jedan ugovor u vezi sa opsluživanjem kargo vazduhoplova, a za poslove koji se odnose na opšti kargo. U 2020. bi mogli biti nastavljeni pregovori sa ruskom kompanijom IrAero iz Irkutska u vezi sa razvojem kargo saobraćaja.

Banjalučki aerodrom u 2020. planira zabilježiti 216.000 putnika nakon što je broj u 2019. godini bio 135.000.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.