Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.01.2020.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kakav je kvalitet sjemena koje kupuju poljoprivrednici u RS?

(Foto: Tonhom1009/shutterstock.com)
Kvalitet sjemena poljoprivrednog bilja, sadnog materijala, đubriva i drugog repromaterijala je osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa, zbog čega inspekcija vrši kontinuiran nadzor nad njegovim prometom kako prilikom uvoza, tako i u unutrašnjem prometu, kažu u Inspektoratu RS.

Kako dodaju, prilikom uvoza vrši se pregled pošiljke, dokumantacije koja prati pošiljku uključujući i certifikate zemlje izvoznice da je pošiljka ispravna, kao i uzorkovanje za laboratorijsku analizu.

- Za devet mjeseci 2019. godine republička fitosanitarna inspekcija je prilikom uvoza pregledala 7.571 pošiljku sjemena, sadnog materijala, đubriva, fitofarmaceutskih sredstava i drugog repromaterijala, od kojih je uzela 519 uzoraka za laboratorijsko ispitivanje kvaliteta i prisustva štetnih organizama - rekli su iz Inspektorata RS za portal InfoBijeljina.

Pošiljke koje uzorkuje fitosanitarna inspekcija ostaju na graničnim prelazima pod carinskim nadzorom do dobijanja rezultata analize, čime se, kako dodaju iz Inspektorata, sprečava rizik da se nekvalitetan repromaterijal nađe na tržištu.

- Na osnovu rezultata analiza za devet pošiljki je utvrđeno da ne ispunjavaju zakonom propisane uslove, te je naložena mjera zabrane uvoza. Riječ je o dvije pošiljke sjemena kukuruza iz Srbije, jednoj pošiljci sjemena graška iz Srbije, dvije pošiljke mineralnih đubriva iz Italije i Hrvatske, dvije pošiljke merkantilnog krompira iz Grčke i Srbije, jednoj pošiljci sadnice trešanja iz Austrije i jednoj pošiljci citrusa iz Italije - naveli su iz Inspektorata RS.

Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na nedostatke u pratećoj dokumentaciji pošiljke, odstupanja u pogledu kvaliteta ili prisustvo štetnih organizama.

Takođe, kako naglašavaju iz Inpektorata, kontrole se kontinuirano vrše i u unutrašnjem prometu u maloprodaji, distributivnim centrima, registrovanim rasadnicima u Republici Srpskoj u kojima se takođe vrše uzorkovanja i analize sjemena i sadnog materijala.

- Na osnovu navedenih podataka možemo reći da je tržište u Republici Srpskoj u potpunosti pod kontrolom inspekcije. Cilj rada fitosanitarne inspekcije je osigurati kvalitetan repromaterijal koji se prometuje i koristi u Republici Srpskoj i upravo na taj način svojim aktivnostima obezbijediti snažnu podršku poljoprivrednoj proizvodnji i domaćim poljoprivrednim proizvođačima - navode iz Inspektorata RS.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.