NavMenu

Samo u vjetroelektrane na Zapadnom Balkanu moglo bi da se uloži 20 mlrd EUR - Tri države poboljšale energetsku produktivnost, BiH otišla korak nazad

Izvor: Indikator Četvrtak, 23.01.2020. 08:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jaroslava V/shutterstock.com)Ilustracija
Dugoročni potencijal obnovljivih izvora energije na Zapadnom Balkanu je značajan i mogao bi dostići do 20 mlrd EUR samo za vjetroelektrane, navodi se u četvrtom izdanju izvještaja "Ulaganje u čistu energiju na zapadnom Balkanu" koji je objavio Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF), izvještava Indikator.ba.

Šest zemalja zapadnog Balkana - Albanija, Bosna i Hercegovina, Pokrajina Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija - još moraju uložiti značajna sredstva u prelasku s uglja na proizvodnju obnovljivih izvora energije i imaju dobar potencijal za to.

- Regionalni dugoročni potencijal obnovljivih izvora energije, primjerice, uključuje oko 15 mlrd EUR u hidroenergetske investicije i do 20 mlrd EUR ulaganje u vjetar. Potrebe za ulaganjem u energetsku efikasnost samo u građevinskom sektoru regije vjerovatno prelaze 3 mlrd EUR - navodi se u izvještaju.

To ne uključuje vrijednost potencijala za ulaganje u solarne ili druge vrste obnovljivih izvora energije.

Trenutno šest zemalja znatno zaostaje za ostatkom Evrope u modernizaciji svojih energetskih sektora, koje karakteriziraju ograničeni tržišni mehanizmi i sudjelovanje privatnog sektora, nedovoljna i stara infrastruktura, veliko oslanjanje na fosilna goriva, kasno usvajanje obnovljivih izvora energije izvan hidroelektrana i stambene biomase, ograničena energetska efikasnost i energetska produktivnost, te visoke stope energetskog siromaštva uprkos visokim niovima direktnih i skrivenih energetskih subvencija.

Slika varira u regiji: tri države, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbij poboljšale su svoju energetsku produktivnost znatno više od prosjeka EU u posljednjoj deceniji, dok je energetska produktivnost u BiH zapravo otišla unatrag.


Istovremeno, osam najzagađenijih elektrana na ugalj u Evropi nalazi se u regiji, a svih 16 elektrana na ugalj djeluju loše u poređenju s 250 takvih elektrana u EU, koje su odgovorne za zdravlje najmanje 1,2 mlrd EUR odštete svake godine samo za regiju.

- Problemi su posebno akutni u Sjevernoj Makedoniji ili Bosni i Hercegovini, gdje se Skoplje, Tetovo ili Tuzla obično svrstavaju u u najgore gradove u Euvropi po kvaliteti zraka - navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je dekarbonizacija regionalnog energetskog sektora najvažniji korak koji bi smanjio emisiju i poboljšao kvalitet zraka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.