NavMenu

Gradsko drvo - Mahovinom protiv zagađenja vazduha u gradovima (VIDEO)

Izvor: bankar.me Četvrtak, 23.01.2020. 13:28
Komentari
Podeli
U vrijeme kada se već danima Sarajevo izdvaja na prvom mjestu najzagađenijih gradova u svijetu, a i većina gradova u regionu je prešla kritičnu granicu, iz Londona stiže rješenje idealno za brzu i efikasnu akciju nazvano "gradsko drvo".

Svijet se konačno budi pred neposrednim i sve većim prijetnjama koje predstavljaju klimatske promjene i zagađenje, a London počinje da pruža svoj dio pomoći u toj akciji.

Od ulica sa nultom emisijom štetnih gasova do solarnih panela koji "jedu" zagađenje, zajedno s restoranima koji teže ka nultom otpadu i veganstvu, glavni grad Engleske počeo je da primjenjuje inovativne metode u praksi.

Kako navodi Secret London, u britanskoj metropoli su instalirana tri uređaja koja su nazvana "gradsko drveće", a riječ je o konstrukcijama prekrivenim mahovinom koja izuzetno efikasno filtrira karbon dioksid (CO2).

Svako "stablo" upija 275 puta više štetnih tvari nego prirodno stablo, pa se smatra efikasnim sredstvom protiv zagađenja vazduha.

Pored toga, mahovina može da upije veliku količinu vlage i ohladi vazduh.


Rješenje je genijalno upravo za asfaltirane i betonirane urbane sredine, gdje je sve manje mjesta za prirodno drveće. Imajući u vidu i cijenu ovakvog projekta, u borbu protiv enormnog zagađenja zraka mogu se upustiti i oni koji svoju neefikasnost pravdaju enormnim cijenama filtera i drugih mjera.

Dodajući estetsku komponentu, "gradsko drvo" je ideja kojoj svakako treba posvetiti pažnju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.