Izvor: eKapija | Srijeda, 22.01.2020.| 13:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije u oblasti TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Ugledni svjetski magazin Los Angeles Times svrstao je BiH na top 10 listu zemlja koje bi trebalo posjetiti u 2020. godini. Ova vijest lijep je podstrijek svim domaćim turoperaterima i turističkim radnicima da sa novim žarom i elanom kreiraju svoje pakete ponda.

Iako je ovakav marketinški mamac dobrodošao, privlačenje ali i zadržavanje turista svakako zavisi i od niza drugih faktora, prije svega kvaliteta usluge, uvezanosti ponuda, adekvatnih cijena i onog "domaćinskog" odnosa.

U tom pravcu uvođenje novih aviolinija je jedan od važnih preduslova. Tako su sa banjalučkog aerodroma najavljene letovi Ryanaira za Frankfurt i Beč.

Sarajevski aerodrom, koji po broju putnika i ostvarenom prometu prednjači u odnosu na sve druge u BiH, takođe u godini pred nama očekuje uvođenje novih linija, posebno sa tržišta Saudijske Arabije, a tu su i najavljeni letovi za Pariz i London. Kroz ovaj aerodrom u 2019. godini prošlo je 1.143.680 putnika što je za 9% više u odnosu na 2018. godinu.

Gosti kada dođu u BiH najčešće smještaj traže u hotelskim kompleksima, koji su prošle godine obilježili investicije u turizmu.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH od 1,5 miliona turista, koliko ih je u prvih 11 mjeseci 2019. godini posjetilo BiH, njih 92,3 % je noćilo u hotelima i sličnom smještaju. Ohrabrujući je podatak da je BiH u tom periodu posjetilo 12% više gostiju nego 2018.

Očekivano, učešće stranih gostiju je znatno veće i ono iznosi 72,4%, a najviše noćenja su ostvarili turisti iz Hrvatske, slijede turisti iz Srbije, Saudijske Arabije, Kine i Slovenije.

Za sve veći dolazak Kineza, zaslužno je svakako i međusobno ukidanje viznog režima između BiH i Kine.

Kao i ranijih godina, Sarajevo zajedno sa Mostarom i Međugorjem predstavlja najposjećeniju destinaciju u BiH, ali primjetan je porast turističkih dolazaka i u Banjaluku, Trebinje, Tuzlu... Ove gradove sa svojom sve bogatijom ponudom nastoje da prate i manje opštine i gradovi, o čemu svjedoči i eKapijina lista najčitanijih investicija u sektoru TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE.

Budući hotel Cone na Bjelašnici
Planine u BiH sve češće privlače domaće i strane inverstitore, zbog čega ne čudi da je upravo gradnja hotela Cone na Bjelašnici zauzela prvo mjesto u našoj retrospektivi.

Pomenuti hotel, vrijedan 30 mil KM, bi trebalo da se gradi na Babinom dolu, a investitor je sarajevska firma Capital Holding, dok učestvuje i agencija PIN, takođe iz Sarajeva.

Kako je skoro prije godinu dana eKapiji rečeno iz agencije PIN, budući hotel Cone imaće 77 apartmana, 3 studija i 80 soba, čime se se upotpuniti ponuda na ovoj popularnoj planini.

Na raspolaganju će biti 25 unutrašnjih parking mjesta i 20 vanjskih. Idejni i glavni projekat hotela uradila je firma Argentaria.

Hotel Courtyard by Marriott Banjaluka (Foto: MMI Projects Development)
Drugo mjesto naše liste zauzela je gradnja i otvaranje hotela Courtyard by Marriott u Banjaluci, po franšizi najvećeg svjetskog hotelskog brenda Marriott International.

Novootvoreni hotel ima konferencijsku salu sa oko 200 mjesta, restoran, velnes, fitnes salu, i druge sadržaje propisane strogim standardima ovog lanca hotela.

Mišo Kuzmanović, vlasnik hotela na otvaranju je istakako da je Courtyard by Marriott prvi izgrađeni brendirani hotel u Banjaluci koji je orijentisan prema poslovnim korisnicima i posvećen je pružanju najbolje hotelske usluge. Najveći svjetski hotelski brend Marriott International i domaća kompanija MMI Razvoj projekata potpisali su krajem 2017. godine franšizni ugovor o otvaranju hotela u Banjaluci. Vrijednost investicije je procijenjena na 10 mil EUR.

Kongresna dvorana Hotela Hills Ilidža
Otvaranje kongresne dvorane Hotela Hills Ilidža sa impozantnih 5.000 sjedećih mjesta, našlo se na trećem mjestu najčitanijih investicija. Ovim projektom pojačan je kongresni potencijal hotela Hills i Hollywood, koji posluje u sastavu ove grupacije.

Riječ je o jednoj od najvećih multifunkcionalnih dvorana za kongresni turizam i sajmove kako u BiH, tako i u regionu. Nova dvorana prilagođena je za dvoranske sportove, odnosno odigravanje košakraških ili rukometnih utakmica po svim svjetskim standardima.

Za naše čitaoce bila je zanimljiva i Banja Vrućica sa projektima izgradnje novog hotela, restorana i banket sale, koja je zauzela četvrto mjesto.

Još početkom prošle godine menadžment Banje Vrućice najavio je dinamičan period i početak novog investiciog ciklusa, koji podrazumijeva gradnju novog hotela Bosna na ruševinama nekadašnjeg hotela Krajina.

Kako je svojevremeno za eKapiju istakao direktor marketinga u Banji Vrućici Aleksandar Radošević, radi se o investiciji vrijednoj 10 mil KM.

Direktor ZTC Banja Vrućica Dragan Bogdanić nedavno je istakako da su počeli gradnju modernog objekta koji će pružati nove sofisticirane zdravstvene usluge orijentisane na stomatološke usluge, dijagnostičke, kao i usluge estetske hirurgije i drugih hirurških grana

Bogdanić je dodao i da je opredjeljenje menadžmenta da svoje poslovanje proširi i van kompleksa banje, što je početo 2018. godine, kada je preuzeto upravljanje nad Etno selom Usora kod Milan Polja, a prošle godine otvaranjem Zdravstvene ustanove Specijalistički centar Banja Vrućica u Tesliću.

Uz gradnju novog hotela Bosna, upotpunjena je i vanpansionska ponuda banje sa novom banket salom i restoranom.

Peto mjesto pripalo je još jednom hotelu, ovog puta dugoočekivanom prvom Rotana hotelu u BiH.

Službenim otvaranjem Bosmal Arjaan by Rotana hotela u Sarajevu, Rotana, jedna od vodećih hotelijerskih kompanija u regiji, sa hotelima na prostoru Bliskog Istoka, Afrike, Istočne Evrope, i Turske, nastavila je svoje širenje i na području BiH.

Novi hotel nudi 132 potpuno opremljena apartmana sa jednom, dvije ili tri sobe, moderni restoran, dvije sale za sastanke, te fitness i wellness klub, u sklopu kojeg su dostupni i teretana, sauna, parna soba, tursko kupatilo, te sobe za masažu.

- Naš tim s radošću očekuje putnike iz svih krajeva svijeta, sa željom da njihov boravak u jednoj od najšarmantnijih destinacija na Balkanu učine nezaboravnim. Uvjeren sam da je Bosmal Arjaan by Rotana jedan od najboljih izbora za smještaj na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a dodatno me veseli što će Rotanina misija da vrijeme provedeno u našim hotelima bude istinski dragocjeno provedeno od sada živjeti i u Sarajevu - izjavio je Marko Korica, generalni direktor novootvorenog Bosmal Arjaan by Rotana hotela.

Na listi najčitanijih investicija u oblasti turizma, zabave i rekreacije nalaze se još rekonstrukcija hotela Bistrica na Jahorini, izgradnja kompleksa Terme Ozren u Petrovu, otvaranje gondole Javor Partizan na Jahorini, rekonstrukcija Jazina Cluba u Trebinju, kao i otvaranje hotela Zlatni bor na Sokocu...

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TURIZAM, ZABAVE I REKREACIJE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji NEKRETNINE I SAOBRAĆAJ?
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.