Izvor: Promo | Četvrtak, 23.01.2020.| 11:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Jedina granica digitalnog prostranstva je znanje - Kompanija Dwelt mladim stručnjacima daje priliku za lični i profesinalni rast

Prema istraživanjima agencija za posredovanje u zapošljavanju, jedna od najtraženijih i najplaćenijih zanimanja su u sektoru informacionih tehnologija.

U ovom rastućem sektoru, koji obezbjeđuje odlične uslove rada, potreba za stručnjacima u kontinuitetu raste, te je radno tržište u deficitu kada su u pitanju ova znanja i vještine. Statistika kaže da je tako i kod nas, ali i u Evropskoj uniji. Kada se govori o zanimanjima u IT sektoru često ih svrstavamo u "ladicu muških zanimanja", no i tu je statistika slična sa evropskom gdje žene čine svega 30% zaposlenih u ovom sektoru.

- A, o ovim geografskim granicama, IT stručnjaci ne razmišljaju, njima je digitalno prostranstvo, inostranstvo dovelo u njihove svakodnevne alatke, računare - kaže Sofija Krneta, koja je u digitalni svijet ušla bezazleno, kroz igrice.

Ubrzo je shvatila da neke školske zadatke može da uradi brže služeći se računarskim programima. Možda to i ne čudi s obzirom na podršku, naime otac joj se bavi programiranjem pa je bio tu kada su zadaci bili preteški, a rješenja se činila nemogućim. Danas, Sofija Krneta je student interdiscipliranih doktorskih studija u Beogradu na smjeru vještačka inteligencija. Sofija ima 25 godina, radila je dvije godine kao IT konsultant, tri kao programer, paralelno bila saradnik na fakultetu za oblasti internet tehnologija, mašinskog učenja i poslovne inteligencije.

Završila je osnovne i master studije na Fakultetu organizacionih nauka - smjer Informacioni sistemi u Beogradu. Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske 2014. proglasilo ju je za najboljeg mladog istraživača prvog ciklusa studija u oblasti infomacionih tehnologija. Doktorske studije finansira njen poslodavac svjestan da je to jedina karta u klubu najboljih na globalnom nivou.

Razvoj algoritama za kvalitetnije pružanje usluga

- Zaposlena sam u Dwelt-u, IT firmi koja razvija softverska rješenja za upravljanje energijom, gdje sam po "holocrasy" strukturi član kruga koji se bavi veb programiranjem, ali kao i ostali zaposleni učestvujem u svim dijelovima razvoja Platforme X, od inicijalnog kreiranja proizvoda u skladu sa svjetskim trendovima i najboljim praksama, do modelovanja baze, programiranja servisa do same analize ponašanja korisnika i korišćenja tih metrika za poboljšavanje proizvoda. Ipak, najviše sam fokusirana na razvoj algoritma za predviđanje potrošnje električne energije, gdje koleginica Jovana Forca i ja koristeći istorijske podatke otkrivamo zakonitosti u potrošnji struje i koristimo te zakonitosti da predvidimo buduću potrošnju - navodi Krneta.

Dadaje da se njihov posao uglavnom fokusira na analizu podataka i primjenu statističkih metoda nad podacima s ciljem kreiranja regresionih modela (modela koji predviđaju numeričke vrijednosti) i modela vremenskih serija (uočavanje trendova kroz vrijeme).

- Naš model trenutno uspješno predviđa potrošnju nekih korisnika sa greškom manjom od 9%, na što smo ponosne jer smo vidjeli da velike svjetske kompanije se hvale greškama od 10%.

Zorana Štaka, Sofija Krneta, Jelena Forcan
Sloboda je motivacija

Kako kaže Krneta, kao motivaciju najviše doživljava slobodu da se "igra" sa podacima i funkcionalnostima.

- Ovaj posao ima svoju kreativnu stranu koja može da donese sjajna rješenja, ali samo ako mi kao programeri imamo slobodu da predložimo, probamo i implementiramo nove tehnologije, nove funkcionalnosti, nove pristupe. Kada preuzmem na sebe inicijativu za neku ideju, osjećam odgovornost i motivaciju da dam svoj doprinos. U Dwelt-u stvarno imamo punu podršku da radimo nove stvari. To je bio i jedan od razloga zašto sam upisala doktorske studije - shvatila sam da mi je potrebna akademska podrška i usmjeravanje mentora da bih bila u toku sa State-of-the-art pristupima mašinskom učenju, vještačkoj i poslovnoj inteligenciji.

Dokle god postoji nešto što računari mogu da rade i zaključe, ističe ona, a da mi nismo u stanju kao ljudi da to procesiramo, vidim sebe u ovoj industriji.

- Akademski, željela bih da objavim nekoliko radova u ovoj oblasti i da doktoriram u oblasti primjene vještačke inteligencije. Poslovno, voljela bih da postanem ekspert u oblasti predviđanja nad podacima potrošnje vode, struje i drugih vrsta energije. Mi kao programeri smo ti koji znanje stručnjaka pretvaraju u automatizovan proces kontrole. Kada jednom naučite da posmatrate stvari tako da se uvijek pitate kako to u pozadini funkcioniše, svaki drugi posao se čini dosadan.

Rad na najvišem tehnološkom nivou

U Dwelt-u, IT firmi koja kreira vlastiti softverski proizvod Platformu X za koju interesovanje pokazuju i velike svjetske kompanije iz energetskog sektora, ima više od 20 zaposlenih.

Prosjek godina rada u IT-u je više od sedam, najiskusniji programer ima preko 25 godina iskustva u razvoju, projektovanju i implementaciji složenih softverskih riješenja, a na spisku zaposlenih su i dva junior programera. Od prošle godine u Dwelt-ovoj ekipi programera je i Jovana Forcan koja je završila master studije - smjer matematika na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci i master studije - smjer informatika, na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, gdje već dvije godine radi kao asistent. Jovana je student doktorskih studija na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, smjer informatika.

- Kompanija Dwelt mi je pružila jedinstvenu priliku da aktivno iskoristim svoja stečena znanja iz matematike i informatike, te da se dodatno usavršim i budem u toku sa najnovijim informatičkim tehnologijama. Rukovodstvo kompanije mi je omogućilo da radim u struci, ali i da istovremeno završavam obaveze vezane za doktorske studije, na čemu sam im neizmjerno zahvalna", kaže Jovana koja radi na poziciji "Data Scientist", a bavi se obradom podataka, statističkim analizama i prognozama potrošnje električne energije.

Ona smatra da "informatički sektor u Republici Srpskoj aktivno prati svjetske trendove i da omogućava mladim ljudima da rade na najvišem tehnološkom nivou. Ovome svakako doprinose kompanije koje ulažu u razvoj najsavremenijih informatičkih tehnologija i znanja svojih kadrova, kao što je to kompanija Dwelt. Za Jovanu, trajni odlazak u inostranstvo nije opcija, ali bilo koja vrsta kratkotrajnog boravka, u cilju stručnog usavršavanja na preporuku kompanije ili Univerziteta, joj je svakako interesantna.

Stalna nadogradnja novim vještinama

Slično razmišlja i Zorana Štaka, koja je na master studijama na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Njena je preporuka, posebno studentima, da jedno vrijeme provedu u inostranstvu, kako bi, kada se vrate, bili inspirisani i motivisani da primjene najbolje prakse u svojoj sredini. Upravo time trenutno se bavi Zorana.

- U Dwelt-u radimo na razvoju inovativnih rješenja koja su svjetskog ranga i uvijek nastojimo da u rješenja implementiramo i najnovija naučna dostignuća na određenim poljima. Trenutno radimo na nekoliko projekata od kojih bih izdvojila softver za digitalnu transformaciju u energetskom sektoru. Sveobuhvatno i jedinstveno rješenje za potrebe energetskih kompanija je vlastiti prizvod Dwelt-a, Platforma X pa mi je izuzetno zadovoljstvo da radim na njenom razvoju - ističe Štaka.

Da biste bili kompetativni stručnjak to iziskuje cjeloživotno učenje i usavršavanje. Želja za tim kod Zorane je uvijek bila izazovom. Brzi razvoj tehnologije, posebno vještačke inteligencije, kaže ona, omogućava da kompjuteri svakim danom rade sve više stvari bolje od ljudi. U tako dinamičnoj sredini čovjek mora pažljivo da bira svoje zanimanje i stalno stiče nove vještine.

- Čak ni nama softverskim inženjerima nije garantovano da ćemo uvijek imati posla. Za mene je bitno da pored tehničkog znanja ovladam i vještinama kao što su rješavanje kompleksnih problema, kritičko razmišljanje i kreativnost. Upravo ovo mi omogućava kombinacija studiranja master studija na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i rada u Dwelt-u - zaključuje Štaka.

Na pitanja o rodnoj razlici i statistici naše sagovornice se osmjehuju i odgovaraju "ambijent u kancelariji najbolje opisuje vrijeme svjetskog prvenstva u košarci koje su ispratili svi zajedno uz dobro ohlađeno pivo".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.