NavMenu

Izvoz iz BiH "tanji" za 408 mil KM - Spoljnotrgovinski robni deficit u 2019. iznosio 8,6 mlrd KM

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 22.01.2020. 09:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Izvoz iz BiH u prošloj godini iznosio je 11,49 mlrd KM, što je za 3,4%, odnosno za oko 407,8 mil KM, manje nego u godini ranije.

Nismo se lani proslavili ni kada je riječ o uvozu, koji je bio veći nego 2018. godine, odnosno porastao je za 1,2% - sa 19,274 mlrd KM na 19,498 mlrd KM. Konkretnije, uvoz je bio veći za 224 mil KM.

- Pokrivenost uvoza izvozom u 2019. iznosila je 58,9%, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio 8,6 mlrd KM - saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Iz BiH je u prošloj godini otanjio izvoz brojnih proizvoda, uključujući žive životinje i proizvode životinjskog porijekla, biljne proizvode, hranu, piće i duvan. Manje smo u inostranstvo poslali i proizvoda hemijske i srodnih industrija, kao i drveta, kože, te proizvoda od metala.

U poslovnoj zajednici u Srpskoj kažu da dostupni podaci za RS pokazuju da je došlo i do pada uvoza i do pada izvoza.

- Došlo je do smanjenja spoljnotrgovinskog deficita, ali nije dobro to što je smanjen izvoz. Jedan od uzroka su privredni tokovi koji su zabilježeni na našim najznačajnijim izvoznim tržištima, poput Njemačke i Italije - naveo je za Nezavisne Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Prema njegovim riječima, privreda Njemačke ne ostvaruje očekivane rezultate, dok su u Italiji bilježeni negativni pokazatelji.

- To se direktno odražava i na nas, jer veliki broj naših firmi su kooperanti tamošnjih kompanija. Sada već imamo slučajeve da strani partneri pojedinim našim kompanijama smanjuju cijenu rada. To dodatno usložnjava situaciju u vrijeme kada imamo težnju za povećanje plata - istakao je Blagojević za Nezavisne.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH naveli su da BiH, u odnosu na susjedne države, zaostaje u procesu usklađivanja propisa sa propisima EU.

- Usklađivanjem bi se direktno uticalo na privredni rast i razvoj, a samim tim na veću zaposlenost i viši životni standard građana BiH. Potrebno je insistirati da se taj proces ubrza kako bi se omogućilo stvaranje uslova za otvaranje pristupa tržištu EU, odnosno povećanju izvoza bosanskohercegovačke proizvoda u EU - naveli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.


Prema statističkim podacima, BiH se prošle godine nije proslavila kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena sa EU.

- Izvoz u zemlje EU u 2019. iznosio je osam milijardi 8,388 mlrd KM, što je za 3,4% manje nego u istom razdoblju 2018. godine, dok je uvoz iznosio 12,8 mlrd KM, što je za 3,6% više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 69,4% - naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

U FBiH pad od 16,1%

Federacija BiH u decembru 2019. ostvarila je izvoz od 542.631.000 KM, što je za 16,1% manje u odnosu na novembar 2019. godine ili 12,3% manje u odnosu na decembar 2018.

U 2019. godini izvoz je prosječno padao svaki mjesec za 0,4%, a uvoz je prosječno rastao za 1,2%.

Trgovinski deficit Federacije BiH za decembar 2019. iznosi 536,07 mil KM, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. U decembru se iz FBiH najviše izvozilo u Njemačku, zatim Srbiju i Hrvatsku, a najviše se uvozilo iz Hrvatske, Italije i Njemačke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.