NavMenu

Jesmo li blizu otkrića lijeka svih kancera - Nova saznanja o imunskom sistemu mogla bi da liječe sve vrste raka

Izvor: Nedeljnik Srijeda, 22.01.2020. 08:01
Komentari
Podeli
(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Novootkriveni dio našeg imunskog sistema mogao bi da bude iskorišćen za liječenje svih vrsta raka, saopštio je tim naučnika sa Univerziteta Kardif a prenosi BBC.

Naučnici su otkrili način za uništavanje ćelija raka prostate, dojke, pluća i drugih karcinoma u laboratorijskim testovima. Ovo otkriće objavljeno je u časopisu Nature Immunology i još nije testirano na pacijentima, ali vjeruje se da ima "izuzetan potencijal". I dalje je sve još u ranoj fazi ispitivanja.

Šta su oni otkrili?

Naš imunski sistem prirodno nas štiti od infekcija, a napada i ćelije raka. Naučnici tragaju za "nekonvencionalnim" i još nepoznatim načinima na koji imunitet napada tumore.

Tim iz Kardifa otkrio je T-ćeliju u ljudskoj krvi. To je ćelija imunološkog sistema koja može u tijelu da pronađe prijetnju koju treba eliminisati. Ta ćelija bi mogla da napadne i razne vrste tumora.

- Postoji šansa da bi na taj način mogli da se liječe svi pacijenti - rekao je profesor Endrju Sevl za BBC.

Do sada niko nije vjerovao da bi to bilo moguće, dodao je.

- To povećava šanse za pronalazak lijeka za sve vrste raka, odnosno samo jedne vrste T-ćelija, koja bi mogla da uništi mnoge različite vrste raka u populaciji.

Kako to funkcioniše?

T-ćelije imaju "receptore" na svojoj površini koji im omogućavaju da hemijskim putem prepoznaju ćelije raka.

Naučnici iz Kardifa otkrili su T-ćeliju i njen receptor koji može da pronađe i eliminiše širok spektar tumorskih ćelija u laboratoriju, uključujući ćelije raka pluća, kože, krvi, debelog crijeva, dojke, kostiju, prostate, jajnika, bubrega i grlića materice.

Ključno je to što zdrave ćelije ne dira, a kako se to tačno dešava, još se istražuje.

Ovaj jedinstven receptor T-ćelije reaguje na molekul MR1, koji se nalazi na površini svake ćelije u ljudskom tijelu. Vjeruje se da MR1 upozorava imunski sistem na izmjenjeni metabolizam u tumorskoj ćeliji.

- Mi smo prvi opisali T-ćeliju koja pronalazi MR1 u kancerogenim ćelijama, to ranije nije bilo poznato, ovo je prvi put - rekao je naučnik Geri Dolton.

Terapije za rak koje se baziraju na T-ćelijama već postoje i razvoj imunoterapije jedno je od najuzbudljivijih naučnih područja.


Najpoznatiji primjer je liječenje CAR-T ćelijama, odnosno T-ćelijama, pacijenta koje su genetički modificikovane kako bi pronalazile i uništavale rak. CAR-T daje jako dobre rezultate i neki pacijenti iz terminalne faze mogu da pređu u potpunu remisiju. Ali, pristup je jako personalizovan i djeluje samo kod ograničenog broja vrsta raka u kojima postoji jasna meta za T-ćelije, kao što je leukemija.

Naučnici iz Kardifa vjeruju da bi njihova metoda mogla da dovede od "univerzalnog" lijeka za rak.

Kako bi metoda funkcionisala u praksi?

Od pacijenta bi se uzimao uzorak krvi iz kojeg bi se izdvajale T-ćelije i genetički modifikovale da bi bile "reprogramirane" da na svojoj površini stvaraju posebne sintetičke receptore za otkrivanje raka.

Tada bi bile uzgajane u velikom broju u laboratoriji i zatim vraćene u pacijenta. Isto kao i kod CAR-T terapije.

Metoda je, za sada, testirana samo na životinjama i na ćelijama u laboratoriji, a prije testiranja na ljudima potrebna su dalja istraživanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.