Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 22.01.2020.| 07:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rekordan rezultat teslićke Destilacije uprkos lošem startu

(Foto: Dziobek/shutterstock.com)
Hemijska industrija Destilacija iz Teslića uspjela je lani realizovati više od 82% ugovorenog posla i sačuvati mjesto na evropskom tržištu, što je, s obzirom na veoma loš prošlogodišnji start, rekordan rezultat u poslovanju.

Istakao je to za Glas Srpske direktor Destilacije Zoran Škrebić, naglasivši da iako još nisu završeni finansijski izvještaji za prošlu godinu, saldo na računu trebalo bi da bude pozitivan.

- Prošla godina je bila izuzetno teška, prvi kvartal smo poslovali na minimumu, a ugovor o isporuci sirovine sa Šumama RS potpisali tek u maju. Bez obzira na sve poteškoće, realizovali smo više od 82% ugovorenog posla, što je rekord u odnosu na godine u kojima nije bilo takvih problema - rekao je Škrebić.

Dodao je da je ova godina počela iznenađujuće dobro, te da im blaga zima bez velikih minusa i sniježnih padavina i te kako ide naruku.

- Proteklih godina gotovo da nije bilo isporuke šumskih drvnih sortimenata tokom januara. S obzirom na povoljne vremenske uslove, već sada radimo punom parom. Prema petogodišnjem ugovoru, u ovoj godini trebalo bi da u našim pogonima preradimo oko 96.000 metara kubnih sirovine - istakao je Škrebić i naglasio da će, ako je suditi prema početku, godina biti i te kako uspješna.

Škrebić je rekao da i dalje postoje određeni problemi kada je riječ o cijeni i kvalitetu drvnih sortimenata, odnosno da za cijenu prve klase često dobiju sirovinu lošijeg kvaliteta, ali da će i te poteškoće otkloniti kroz razgovor sa nadležnima u Šumama Republike Srpske.

Škrebić ističe da u ovoj godini planiraju maksimalno da se posvete podizanju tehnološkog nivoa proizvodnje, automatizaciji i novim investicijama.

Ovo teslićko preduzeće je još početkom 2018. zapalo u probleme jer nije imalo dovoljno sirovine za rad, zbog čega su najavljivali da će ugasiti mašine. Problemi u poslovanju trajali su sve do maja prošle godine kada su uspjeli naći zajednički jezik sa Šumama Srpske i usaglasiti se u vezi sa ugovorom za isporuku sirovine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.