Izvor: eKapija | Srijeda, 22.01.2020.| 09:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gradiška se priprema za izgradnju poslovne zone na 400 hektara - Moguće formiranje i slobodne zone

Ilustracija (Foto: Konstantin L/shutterstock.com)
Zbog geografsko-saobraćajnog položaja i graničnog ulaza u BiH, Gradiška je najpogodnije područje za formiranje i uspostavljanje poslovne zone od značaja ne samo za Gradišku, već i Republiku Srpsku i cijelu BiH, rekao je za eKapiju gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

- U skladu sa navedenim, Gradiška se opredijelila da izmjenom Prostornog plana predvidi prostor za uspostavljanje poslovne zone u obimu od 200 hektara sa mogućnošću proširenja na još 200 hektara.

Adžić nam kaže da su u toku pripreme za izradu Regulacionog, odnosno Zoning plana kao provedbenog prostorno-planskog dokumenta, koji bi trebalo da uz izgradnju infrastrukture, predvidi i obezbijedi uređen građevinski prostor potencijalnim investitorima.

- Ova aktivnost se mora odvijati u saradnji i uz punu podršku Republike Srpske s obzirom na to da predmetna zona mora imati republički značaj, a samim tim neophodno je obezbijediti zajedno sa Republikom Srpskom i uslove da se zona infrastrukturno opremi i zajednički promoviše.

Dodaje i da je takođe realna alternativa da se na ovom prostoru zbog njegovog položaja uz Granični prelaz između BiH i Evropske unije formira slobodna zona, što je moguće uz određene saglasnosti organa BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.