NavMenu

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije u oblasti SAOBRAĆAJA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Utorak, 21.01.2020. 13:32
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Pred kraj 2019. godine eKapija je ekskluzivno objavila INFOMAPU autoputeva u BiH i regionu, gdje je na jednom mjestu omogućen pregled cjelokupne mreže puteva na Zapadnom Balkanu - šta je urađeno, na kojim dionicama se gradi, koje su trase u projektovanju, kao i dionice koje su u ideji.

Bio je to dobar povod da rekapituliramo 2019. godinu kada je riječ o investiranju u putnu mrežu širom BiH, a sa retrospektivom najčitanijih vijesti u ovom sektoru dobili smo još jednom potvrdu da građani budno prate tok gradnje autoputeva i žele da se brojka od 207 do sada puštenih kilometara u našoj zemlji uskoro poveća.

Svakako da najveću pažnju izazivaju radovi na Koridoru 5C, kako kroz FBiH tako i kroz RS, planovi oko trase budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, graničnih mostova, budućim aviolinijama. S obzirom na to da se sve intezivnije govori o potrebi za jakim regionalnim ekonomskim vezama, privrednici očekuju i agilnost u formiranju efikasne infrastrukturne mreže.

Da vidimo šta pokazuje naša retrospektiva najčitanijih investicija u sektoru SAOBRAĆAJA.

Prvo mjesto, već godinama unazad, drži Koridor 5C. Aktivno je više gradilišta u FBiH, a u februaru je u Londonu planiran sastanak zainteresovanih investitora. Najavljeni su višemilionski vrijedni tenderi, a direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić je u novembru rekao da su osigurali 1,68 mlrd EUR za 123,8 kilometra autoceste.

Na dionici Počitelj-Zvirovići uveliko su krenuli radovi, počela je i gradnja tunela Zenica, a početkom 2020. očekuje se da će biti gotova trasa Buna-Počitelj.

Uskoro će biti raspisani i tenderi za dionice Ovčari–Tunel Prenj–Mostar sjever dužine 35 kilometra, te Mostar sjever–Mostar jug od 15 kilometara. Najsloženiji građevinski poduhvat biće tunel Prenj, čija dužina po idejnom projektu iznosi 10,165 kilometar i to ga čini najdužim tunelom u regiji.

U toku je tender za gradnju Tunel Kvanj-Buna, a traži se i projektant dionice Mostar jug-Tunel Kvanj.

Drugoplasirana investicija po interesovanju naših čitalaca je autoput Beograd-Sarajevo, a pred kraj 2019. BiH i Srbija su potpisale Sporazum o saradnji na realizaciji ove velike ideje. Uskoro se očekuje i formiranje zajedničkog operativnog tijela.

Radovi se već odvijaju na dionici Kuzmin-Sremska Rača, što se tiče Srbije, dok se u BiH priprema teren za projektovanje. Bijeljina je usvojila prostorni plan za narednih 20 godina kako bi moglo što prije da krene gradnja na njenoj teritoriji.

Beogradski CIP je najavio da će raditi projektnu dokumentaciju za dionice autoputa Sarajevo-Beograd kako kroz Srbiju, tako i kroz BiH.

(Foto: Shimon Bar/shutterstock.com)
Na trećoj poziciji je opet Koridor 5C, jer je veliko interesovanje vladalo i za tok njegove gradnje kroz RS. Cjelokupna trasa od Doboja do Vukosavlja imaće 46 kilometara, a u junu 2019. su počeli radovi na trasi Johovac-Rudanka u dužini od 5,65 kilometara.

Prije nekoliko dana objavljena je i vijest da se traži konsultant na gradnju obilaznice oko Doboja, što je dio trase Koridor 5C kroz RS. EBRD je za tu obilaznicu obezbijedila 210 mil EUR.


Četvrto mjesto drži pruga Vareš-Banovići i tender za izradu Studije izvodljivosti za njenu gradnju. Ideja postoji, kako su naveli u Željeznicama FBiH, više od 70 godina.

Kao razlozi za gradnju ove pruge navodi se to što bi "se povezale oblasti u centralnom dijelu BiH sa dokazanim i značajnim rudnim bogatstvima u koridoru grube dužine 50 km između tri najjača kantona - Kantona Sarajevo, ZDK i Tuzlanskog kantona.

Tokom 2019. mnogo se govorilo o poslovanju i planovima domaće aviokompanije FlyBosnia, što se našlo na petom mjestu naše liste. Na čelo ove aviokompanije, poslije ostavke Krisa Gabrijela, došao je Tarik Bilalbegović.

Kompanija je dogovorila sa sarajevskim aerodromom otplatu duga i najavila nove letove iz Sarajeva ka Parizu i Londonu i Mostara ka Napulju. Biće uvedeni i letovi između Tuzle i Londona nakon što su već poletjeli iz Mostara i Sarajeva ka Rimu.

U planu je i let Sarajevo-Barselona.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SAOBRAĆAJ i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji NEKRETNINE?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.