NavMenu

MMF blago snizio prognoze za svjetsku ekonomiju

Izvor: Indikator Utorak, 21.01.2020. 13:21
Komentari
Podeli
(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je snizio procjene rasta globalne ekonomije za 2020. zbog snažnijeg od očekivanog usporavanja u Indiji i drugim ekonomijama u razvoju, pokazale su MMF-ove međuprognoze za globalnu ekonomiju.

Globalni rast mogao bi dosegnuti 3,3% u 2020. godini, nasuprot 2,9% u 2019. što je bio najslabiji rast od finansijske krize prije deset godina.

Za obje godine projekcije su tako snižene za 0,1 postotni bod odnosu na prognoze iz oktobra prošle godine. Rast bi trebao blago ubrzati na 3,4% u 2021. godini, čime je i ta procjena također snižena, za 0,2 postotna boda u odnosu na oktobar, objavio je MMF.

Snižene prognoze odražavaju MMF-ove ponovne ocjene ekonomskih izgleda za niz velikih tržišta u nastajanju, ponajprije Indije, gdje je domaća potražnja usporila oštrije nego se očekivalo zbog smanjene ponude kredita i stresa u nebankarskom setoru.

U MMF napominju i da su smanjene prognoze rasta za Čile zbog društvenih nemira, a smanjene su i za Meksiko, zbog kontinuirane slabosti investicija.

U MMF-u ističu da je popuštanje napetosti između SAD-a i Kine, koje je zakočilo rast BDP-a u 2019. godini, popravilo raspoloženje na tržištu, zbog prvih signala da su trgovina i proizvodnja možda dosegnule najnižu tačku.

Prvi znakovi stabilizacije mogli bi se održati i u konačnici ojačati vezu između i dalje otporne lične potrošnje i poboljšane korporativne potrošnje, ocijenili su u MMF-u.


Kao glavni činilac koji ograničava rast u MMF-u ističu neizvjesnosti u vezi carina i pripadajuće negativne posljedice na privatne investicije.

- Međutim, nekoliko naznaka točki preokreta već se očituje u globalnim makroekonomskim podacima - dodaju.

Oprezne prognoze MMF-a pretpostavljaju da neće biti dodatnog zaoštravanja napetosti u američko-kineskim trgovinskim odnosima te da će Britaniju na uređen način izaći iz EU-a krajem januara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.