NavMenu

Postignut dogovor - Eurowings uspostavlja avioliniju Beograd-Priština

Izvor: Aviatica Utorak, 21.01.2020. 12:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: My Good Images/shutterstock.com)Ilustracija
Sporazum o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i Prištine je potpisan u američkoj ambasadi u Berlinu.

Posredstvom SAD u Berlinu je potpisan dogovor o uspostavljanju direktne aviolinije između Beograda i Prištine.

Dvije strane su u ambasadi SAD u Berlinu u prisustvu savjetnika američkog predsjednika Donalda Trampa za nacionalnu sigurnost Roberta i O’Brajana potpisale sporazum sa predstavnicima nemačke kompanije Lufthansa Group. Mediji su prenijeli da je O’Brajan ocijenio ovaj sporazum "istorijskim" i naglasio je da su komercijalne avio linije "krvotok moderne ekonomije".

Sporazum je u ime Beograda potpisao sekretar u Ministarstvu ekonomije Milan Trivunac, dok je ispred prištinske strane to učinio Eset Beriša, direktor kosovske vazduhoplovne regulatorne agencije (ACVK).

Ovaj će sporazum omogućiti uspostavljanje direktnog leta između dva grada posle više od 20 godina pauze. Prema sporazumu, let koji će trajati oko pola sata obavljaće Eurowings koja je low-cost podružnica Lufthanse i koja ima svoju bazu na prištinskom aerodromu odakle već leti do Diseldorfa, Frankfurta, Ženeve, Hamburga, Hanovera, Minhena, Štutgarta i Beča.

Michael Knitter, šef saobraćaja aviokompanije Eurowings, potvrdio je da će njegova kompanija održavati ovu liniju, ali je dodao da će se to desiti "čim se stvore regulatorni uslovi", što znači da dve strane tek treba da utvrde uslove prema kojima će se linija obavljati.


Mnogo je nepoznanica. Kao prvo, za Beograd bi to bila linija u domaćem saobraćaju, dok je za Prištinu to međunarodni let. Ovo je čak najmanja prepreka, pošto su putnici svakako obavezni da prilikom ukrcavanja pokažu neki identifikacioni dokument, a između KiM i ostatka Srbije je moguće putovati i samo sa ličnom kartom.

Putnici sa pasošem takozvanog Kosova, već odavno mogu da putuju preko Srbije, a mnogi već koriste niški aerodrom za odlazak do Zapadne Evrope.

Kontrola letenja takođe ne bi trebalo da predstavlja problem, s obzirom da je vazdušni prostor iznad Kosova i Metohije u privremenoj nadležnosti mađarske kontrole letenje.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.