NavMenu

Počinje digitalna transformacija Kantona Sarajevo - Kompanija GDi nosilac budućeg razvoja e-usluge

Izvor: eKapija Utorak, 21.01.2020. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Uspostavljanje digitalne informacione platforme za pametno Sarajevo omogućiće brže i učinkovitije djelovanje institucija Kantona, smanjiti operativne troškove i pružati tačne podatke o stanju u KS i optimizovati funkcionisanje servisa i usluga, saopštili su iz Vlade KS.

Nakon provedenog internacionalnog tendera odabran je najbolji ponuđač, kompanija GDi koja ima zapažene rezultate u ovoj oblasti širom svijeta i regiona. Njihov zadatak je da kroz dvije faze izrade sveobuhvatnu digitalnu platformu koja će omogućiti dvije osnovne stvari: pametno analiziranje problema i stanja kroz interaktivne mjere, te kreiranje osnova za kvalitetnije pružanje e-usluga svima.

Na radnom sastanku predstavnika Zavoda za informatiku i statistiku KS, UNDP BiH i Vlade Kantona Sarajevo, kompanija GDi je predstavila plan rada i demonstrirala moguća rješenja, na kojem je dogovoreno da će se primarno napraviti e-sistem za tri javna sektora. Unutar tog sistema mapiraće se sve usluge koje trenutno postoje, kao i one koje su u planu: primarno kroz prostorni prikaz svih objekata i podataka.

Podsjećamo, projekat se oslanja na ranije pokrenuti program "Pametno Sarajevo", a implementiraće se kroz dvije faze. U prvom dijelu implementacije odabrana kompanija prvo će obaviti analizu i komunikaciju sa svim kantonalnim institucijama i kantonalnim preduzećima, Federalnom geodetskom upravom i relevantnim institucijama kako bi se konačno uradila inventura trenutno postojećih i nedovoljno iskorištenih rješenja iz ove oblasti, a sve s ciljem uvezivanja i objedinjavanja u projektu kreiranja platforme.


U drugoj fazi će se pristupiti i implementaciji pojedinačnih rješenja unutar odabranih resora, te pilot-projekata koji bi pomogli kako u adekvatnijem poslovnom okruženju i za građane funkcionalnijim i kvalitetnijim uslugama i servisima, tako i svim javnim i privatnim licima u sagledavanju prioriteta i ekonomičnijem i operativnijem poslovanju.

- Na ovaj način i ovim rješenjima mogu se izbjeći opterećenja i javnog i privatnog sektora. Na primjer, stajanje u redu na šalterima zarad dobijanja određenih informacija postaće prošlost. Na ovaj način će Vlada KS biti transparentnija, a samim time će i svoje usluge učiniti još dostupnijim - pojašnjava direktor ZIS-a Dino Šehović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.