NavMenu

Ministar ide na porodiljsko prvi put u radnoj istoriji Japana

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 20.01.2020. 14:49
Komentari
Podeli
(Foto: Yury Zap/shutterstock.com)
Japanski ministar životne sredine Šinjiro Koizumi saopštio je da će otići na porodiljsko odsustvo – što je rijetka odluka u toj zemlji, koja se našla na naslovnim stranama mnogih medija.

Koizumi je rekao da neće raditi dvije nedjelje. Njegova supruga bi trebalo da se porodi kasnije ovog mjeseca. To je prvi put da jedan japanski ministar uzima porodiljsko odsustvo.

U toj zemlji i muškarci i žene imaju pravo na godinu dana odsustva s posla kada dobiju dete.

Ali tokom 2018. godine to pravo je iskoristilo tek 6% očeva zbog pritiska da nastave da rade. Odsustvo je iskoristilo 82% žena.

- Namjeravam da uzmem ukupno dvije nedjelje odsustva u tri mjeseca nakon porođaja, jer je majkama tada najteže, pod uslovom da dam prioritet službenim dužnostima - rekao je 38-godišnji Koizumi novinarima.

Rekao je da će više komunicirati imejlovima i učestvovati na video konferencijama, a da bi mogao da zamoli zamjenike da ga predstavljaju na poslovnim sastancima – ako bude potrebno.

Dodao je da neće preskočiti "značajne javne aktivnosti", poput sjednica parlamenta. O njegovom mogućem uzimanju porodiljskog odsustva razgovara se od prošle godine, što je pokrenulo burne rasprave.

- Japan je krut i zastario, a društvo je zaokupljeno bijesom i raspravama o prednostima i manama samo zato što sam rekao da ću razmisliti o tome - rekao je tada Koizumi.

Oženjen je 42-godišnjom voditeljkom francusko-japanskog porijekla Kristelom Takigava. On je drugi sin poznatog bivšeg premijera Juničiroa Koizumija i smatra se zvjezdom u usponu japanske politike.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Hrvatska kompanija kupila banjalučki Sim impex - Nova akvizicija jača poziciju na tržištu autodijelova

Hrvatska CIAK Grupa kupila je jednog od najvećih distributera auto dijelova u BiH, firmu SIM Impex Banjaluka, čime je postala lider na domaćem tržištu u ovoj oblasti prenosi BiznisInfo.ba. Ugovor, koji je potpisan 16. aprila, uključuje preuzimanje dviju kompanija, Stahlgruber trgovina Ljubljana i SIM Impex Banjaluka, koje su članice LKQ Europe. SIM Impex iz Banjaluke se pozicionirao među lidere u distribuciji rezervnih dijelova, opreme

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.