NavMenu

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije u oblasti NEKRETNINA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 20.01.2020. 13:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)Ilustracija
Poslovni portal eKapija i ove godine nastavlja dugogodišnju tradiciju objavljivanja Retrospektiva najčitanijih investicija na našem portalu, iz više privrednih oblasti.

Naši čitaoci, prijatelji i poslovna zajednica navikli su da u januaru na eKapiji imaju pregled o čemu se najviše čitalo prethodne godine, saznaju šta će se to graditi i realizovati tekuće godine, kao i da pronađu potencijalne partnere i dogovore buduće poslovne saradnje na najavljenim projektima. Sve je to u duhu naše krilatice da smo "dnevna navika uspješnih".

Čitaćete o investicijama u zdravstvu, energetici, turizmu, saobraćaju, ali i sportu, komunalnoj infrastrukturi, trgovinskom sektoru.

Serijal tesktova počinjemo retrospektivom najčitanijih investicija u sektoru NEKRETNINA.

Tržište nekretnina u čitavoj Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina je u blagom porastu. U svim većim gradovima zabilježen je rast izgradnje novih stambenih objekata, a većina stanova proda se i prije završetka gradnje.

Građevinski sektor je definitivno u fazi ekspanzije, što, između ostalog rezultira povećanim brojem novih stanova. Pritom, u našoj zemlji još uvijek postoje atraktivne lokacije, posebno u većim gradovima u kojima se proda i sve što se izgradi.

Prateći stanje na tržištu nekretnina, primjećujemo i da domaći investitori slijede najnoviji trend na tržištu nekretnina - koncept urbanog življenja u vidu stambeno-poslovnih kompleksa koji pripadaju modernom vremenu.

Za očekivati je da se najviše modernih kompleksa gradi u Banjaluci i Sarajevu, dok i ostali gradovi poput Tuzle, Trebinja, Dervente, Zenice... ne zaostaju za ovim trendom.

Još jedna pozitivna vijest za građevinski sektor BiH je da bi, sudeći prema podacima Agencije za statistiku, nova sezona mogla donijeti gotovo duplo više gradilišta s obzirom na broj izdatih dozvola za građenje.

Naime, brој prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju u novembru 2019. gоdinе u оdnоsu nа brој prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju u 2018. gоdini veći је zа 98,3%, dok je u оdnоsu nа novembar 2018. gоdinе veći zа čak 120,3%.

Pogledajmo redom šta je naše korisnike najviše interesovalo u sektoru nekretnina u 2019.

(Foto: Teodora Brnjoš)
Prvo mjesto
naše liste najčitanijih investicija u nekretnine zauzima Avaz Ski Tower. Investitor projekta vrijednog nevjerovatnih 100 mil EUR je Avaz grupacija koja je spremna da radi sama, ali ciljaju i na to da nađu jakog koinvestitora. Projekat tornja radila je sarajevska firma ADS Studio.

- Ovaj toranj sa sadržajem oko njega činio bi jedinstven i multifunkcionalan kondominijum. Planirano je da toranj ima kancelarijski prostor, stanove za prodaju, hotel i rotirajući restoran na krovu. U podnožju bi se kreirao šoping centar sa radnjama do 60 m2. Predviđena je i garaža iza tornja sa 500 parking mjesta - rekao je u aprilu 2019. za eKapiju direktor marketinga Avaz grupacije, Sead Numanović.

Numanović je tada istakao da se ovim ne završavaju planovi Avaza u vezi sa investiranjem u nekretnine, jer imaju još 40.000 m2 prostora oko Radon Plaze gdje bi takođe gradili objekte, što je još u fazi planiranja.

Nedavno je i otvoren put za izgradnju ovog tornja s obzirom na to da je Općinsko vijeće Centar Sarajevo 9. januara usvojilo prijedlog odluke o usvajanju izmjena i dopuna Urbanističkog projekta Centrotrans Alhos – I faza. Takođe, usvojen je prijedlog odluke o provođenju izmjena i dopuna Urbanističkog projekta Centrotrans Alhos – I faza.

Drugoplasirani je ekskluzivni stambeno-poslovni kompleks Grand Trade Centar u Banjaluci. Izgradnja ovog komleksa koji se nalazi u samom centru grada je u toku, a očekivani završetak radova je 31. decembar 2020.

Grand Trade CentarGrand Trade Centar
Kako je krajem prošle godine rekao za eKapiju Dragan Milanović iz agencije za nekretnine Remax, trenutno se grade dvije lamele stambene površine 10.340 m2, dok će površina poslovnih objekata biti 1.722 m2 i nalaziće se u prizemlju i galeriji.

- Stambeni dio se sastoji od 80 dvosobnih stanova od 46 do 72 m2, 20 trosobnih stanova povrišine od 81 do 96,4 m2, te 20 četvorosobnih stanova od 171,6 do 176,1 m2. Predviđen je i dio za ostave koji čini 17 ostava od 6,5 do 23 m2 - dodao je tada Milanović.

Grand Trade je jedini investitor na ovom projektu, a cijena kvadrata u Grand Trade Centru je 3.000 KM bez PDV-a.

Jedna od najvećih posljeratnih investicija u BiH - izgradnja luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa Crystalico na zemljištu Livnice u Tuzli zauzela je treće mjesto naše liste.

U sklopu stambeno-poslovnog centra vrijednog oko milijardu maraka planirani su, između ostalog restorani, saloni, dječija igrališta kao i uređene saobraćajnice sa kružnim tokovima. Ukoliko bi se realizirao ovaj projekat to bi ujedno bila i najveća investicija do sada u Tuzli.

Četvrta pozicija liste najčitanijih pripada Malta Complexu u Sarajevu vrijednom 25 mil KM. Prva od planirane četiri lamele je već izgrađena, a u toku 2020. godine kreće izgradnja još dvije. Investitori kompleksa koji se gradi u naselju Dolac Malta su sarajevske firme Green Energy Solution i Gallery, članice Investmentetc grupacije.


Ukupna površina kompleksa je 5.000 m2 i imaće oko 300 stanova. U svakoj lameli biće podzemna garažna mjesta, a oko kompleksa je predviđen javni parking. Cijena kvadrata u fazi rezervacija, odnosno u predprodaji iznosi već od 2.200 KM sa uračunatim PDV-om.

Petoplasirani je još jedan moderni stambeno-poslovni kompleks u Banjaluci. Kompleks naselje Park u centru Banjaluke vrijedn više od 80 mil KM čija je izgradnja počela krajem 2018. godine mogao bi da bude gotov do kraja 2022.

U neselju Park planirana je izgradnja četiri lamele sa ukupno 450 stanova i 500 garažnih i parking mjesta, a oko 3.000 m2 je namijenjeno za poslovne prostore. Izgradnja lamele A je u toku, a planirano je da bude useljiva sredinom 2020.

Kako su za eKapiju rekli iz firme Gradnja plus, koja posluje u sastavu grupacije MG Mind, i koja je investitor ovog projekta, prodaja stanova i poslovnih prostora u lameli A je počela 1. februara 2019. Dodali su da je cijena kvadrata stana 2.600 KM sa PDV-om, dok je cijena za poslovni prostor 3.500 KM po kvadratu, takođe sa uračunatim PDV-om.

Na listi eKapije najčitanijih investicija u nekretnine nalaze se još stabeno-poslovni objekat Casa Mia u Banjaluci, izgradnja treće lamele u banjalučkom kompleksu City block, kompleks Residence u Zenici, zatim kompleks Centar u Trebinju, kao i banjalučki stambeno poslovni centar Eureka...

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji NEKRETNINE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.