Izvor: Federalna.ba | Ponedjeljak, 20.01.2020.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Preduzetnik iz Švajcarske želi kupiti Fabriku duhana Mostar za 3 mil KM - Čeka se rješenje Općinskog suda

Ilustracija (Foto: underworld/shutterstock.com)
Nekolicina radnika nekadašnje Fabrike duhana Mostar već 13 godina ne odustaje u borbi za svoja prava, premda im vrijeme, ali i vlast ne idu naruku.

Unatoč tome što fabrika godinama ne radi, te je prošle godine oglašena i prodaja zemljišta i nekretnina, sada je ponovno aktualizirana mogućnost stečaja. Radnici sumnjaju u radnje iza kulisa, te spregu politike i sudstva koji mjesecima odugovlače prodaju zainteresiranom kupcu.

Iz Općinskoga suda Mostar i dalje ne rješavaju slučaj i ne pozivaju mostarskog poduzetnika sa švicarskom adresom Mirsada Rahimića, koji je voljan kupiti FDM. Radnicima je to sumnjivo tim više jer se odjednom pojavila ideja Vlade Federacije o proglašenju stečaja nad firmom koja faktički ne postoji.

- Znate i sami šta je stečaj za radnike. To je još čekanja. I ovako čekamo 13 godina. To je, sigurno, još pet godina čekanja. S ovim kupcem mi bismo se mogli riješiti. Kako smo saznali, od ta 3 mil KM, koliko on nudi, bili bi uplaćeni naši doprinosi - priča Aida Kajtaz, bivša radnica Fabrike duhana Mostar.

Rahimić, pak, kaže kako od nakane da kupi fabriku neće odustati. Ideja za biznis je više i sve one uključuju nova radna mjesta.

- Još uvijek sam zainteresovan. Moja ponuda je treća u redoslijedu. Prva dva ponuđača nisu platila ponuđenu cijenu. Još uvijek čekam da sud donese rješenje pa da krenem u realizaciju tog projekta - ističe Rahimić.

Ne želi komentirati sporost Općinskoga suda Mostar iz kojeg ni ovaj put Federalna televizija nije dobila odgovor zašto se toliko čeka s prodajom mostarske Fabrike duhana.

Ni iz Vlade Federacije ne žele govoriti o stečaju nad firmom koja godinama nema niti upravljačku strukturu. S 3 mil KM, koliko je Rahimićeva ponuda, uvezao bi se radni staž za tridesetak radnika FDM-a koji bi potom mogli u zasluženu mirovinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.