Izvor: Capital | Nedjelja, 19.01.2020.| 11:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rusi preuzeli većinsku kontrolu u Fortenova grupi

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Prvo plinarsko društvo (PPD), odnosno njihov koncern Energia naturalis (ENNA grupa), čiji je vlasnik i predsjednik Uprave Pavao Vujnovac, otkupilo je 6 posto Fortenova grupe od malih dioničara Agrokora, piše Jutarnji list, pozivajući se na nezvaničnu informaciju Blumberga koju su dnevniku potvrdili u ENNA grupi.

ENNA grupa raspolaže s takozvanim Kompletima novih instrumenata, izdavatelja firme Fortenova Group TopCo B.V., koji nose oko 6,4% glasačkih prava na skupštini izdavatelja. Riječ je o vrijednosnim papirima kojima se trguje na sekundarnom finansijskom tržištu.

- Mi smo grupacija koja se primarno bavi i bavit će se energetikom i logistikom. Istovremeno, kontinuirano ulažemo u projekte i kompanije u hrvatskoj ekonomiji za koje smatramo da imaju potencijal razvoja - stoji u odgovoru koji je potpisao Damir Spudić, direktor financija ENNA grupe, navodi dnevnik.

U Fortenova grupi su rekli da ne mogu komentarisati vlasnička preslagivanja.

Već su neko vrijeme kružile glasine da PPD okrupnjava svoj udio u Fortenova grupi, ali ovo je sada i službena potvrda tih informacija.

To je prva velika vlasnička transakcija u tom koncernu nakon nagodbe povjerenika Agrokora, a vlasnička struktura Fortenova grupe prije ovih transakcija govorila je kako ruska Sberbank ima 39% udjela, ruska banka VTB trži 7,5% udjela, "imatelji obveznica", koje predvodi fond Knighthe ad Capital Management iz SAD-a, drže 24,9 posto vlasništva.

Slijede ih domaće finansijske institucije, ponovno pretežito banke poput Zagrebačke banke i Erstea, koje imaju 15,3 posto udjela, od čega Zagrebačka banka 2,9 posto.

Na kraju su bili dobavljači koji zajedno drže 4,7% vlasništva, a među njima najveće pojedinačne udjele imaju Adris grupa (1,4%), Franck (1,3%) te Saponija i Sokol Marić, svaki s po 0,6% udjela u novom Agrokoru.

Navodno je ENNA grupa kupovala dionice baš od malih dobavljača, poput Francka i nekih banaka, a zasad je teško spekulirati zbog čegaje PPD krenuo u okrupnjavanje portfelja u Fortenova grupi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.