NavMenu

Cijena sve niža - Biljeljinska fabrika šećera na licitaciji za 9 mil KM

Izvor: Indikator Nedjelja, 19.01.2020. 21:43
Komentari
Podeli
(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Nakon što su propali pokušaji prodaje bijelinske Šećerane u prošloj godini uprkos zainteresiranosti pojedinih investitora, zakazana je nova prodaja imovine ove kompanije po sniženoj cijeni, izvještava Indikator.ba.

Početna ponuđena cijena od 10 mil KM, koja je dugo vremena bila aktuelna, na licitaciji krajem novembra prošle godine, koja je takođe bila neuspješna, pala je na 9,5 mil KM, a na aukciji koja je zakazana za 27.januar 2020. godine ova fabrika prodavat će se po cijeni od 9 mil KM.

Kako je ranije najavljeno, odlučeno je da se licitacije za prodaju Šećerane rapisuju svakih 15 dana, gdje bi se cijena, u slučaju da se Fabrika šećera ne proda, sa svakim novim oglasom smanjivala za 500.000 KM.

Svojevremeno su interes za kupovinu Šećerane pokazivale turske firme Soltist i Sariel, ali nisu uplatile traženih 5,1 milion eura, vijetnamska kompanija Construction corporation, Niva iz Srbije, fočanski Pavgord, ali su svi dosadašnji pokušaji da fabrika, koja ne radi već 27 godina, dobije novog vlasnika ostali neuspješni.

U međuvremenu dogodile su razmirice u vezi sa stečajnim upravnikom Šećerane. Nebojša Matić bio je smijenjen sa pozicije zbog navodnih nezakonitosti, a na njegovo mjesto imenovan Marko Krsmanović, ali je Viši privredni sud u Banjaluci vratio Matića koji je i dalje stečajni upravnik.


Ukoliko Fabrika šećara i dobije kupca očigledno da će to biti po puno jeftinijoj cijeni nego što je svojevremeno prodavana, budući da je još 2017. godine nuđena za 15 mil KM.

S obzirom da su priznata potraživanja u Šećerani oko 16,2 mil KM, očigledno da sa snižavanjem cijene pada i procenat mogućeg namirenja povjerilaca u slučaju prodaje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.