NavMenu

PAŠALIĆ: BiH ne koristi novac iz programa pomoći poljoprivredi

Izvor: Capital Nedjelja, 19.01.2020. 08:51
Komentari
Podeli
Boris Pašalić (Foto: Ministarstvo poljoprivrede RS)Boris Pašalić
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je u Berlinu da BiH ne koristi novac iz IPARD programa pomoći poljoprivredi iz sredstava EU, što njene farmere stavlja u nepovoljan položaj

BiH još ne koristi IPARD sredstva, ne koristi čak ni takozvana IPARD lajk sredstva i nije razvila IPARD institucionalnu strukturu za korištenje sredstava, iako je njeno uspostavljanje visoko na listi prioriteta Reformske agende do 2022. godine. Ova činjenica stavlja farmere u BiH u nepovoljan položaj u odnosu na zemlje regiona, a naročito u odnosu na farmere u EU sa kojima nesmetano trguje", istakao je Pašalić.

On je u obraćanju na okruglom stolu posvećenom IPARD programu rekao da je Ministarstvo poljoprivrede učinilo mnogo da promijeni tu situaciju.

- Učestvovali smo u donošenju strateškog dokumenta na nivou BiH što je otvorilo vrata ka IPA sredstvima koja nisu IPARD sredstva u ukupnom iznosu od 30 mil EUR. Povećali smo sredstva agrarnog budžeta i za kapitalne investicije za po 25%, ispunili smo uslove za izvoz svih kategorija poljoprivrednih proizvoda osim crvenog mesa, imamo uspostavljen sistem sljedivosti u kontroli kvaliteta hranom, veterinarske i savjetodavne službe, te ostvarujemo napredak u usaglašavanju zakonskih akata sa pravnom tekovinom EU - naglasio je Pašalić.


On je istakao da od EU očekuje nastavak podrške u ispunjavanju preduslova za kandidatski status i ostvarivanje preduslova za pristupanje glavnim fondovima, te da Evropska komisija i dalje bude partner u koordinaciji aktivnosti između različitih nivoa vlasti, istovremeno poštujući ustavne nadležnosti u BiH.

Okrugli sto posvećen IPARD programu su organizovali njemačko Ministarstvo za poljoprivredu i hranu i Radna grupa za regionalni ruralni razvoj za Jugoistočnu Evropu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.