NavMenu

FK Barselona oborila rekord od 800 mil EUR zarade u sezoni 2018/19

Izvor: BANKAR Nedjelja, 19.01.2020. 10:01
Komentari
Podeli
(Foto: Nathan Rogers/unsplash)
Deloitte-ova Fudbalska finansijska liga otkriva 20 fudbalskih klubova sa najvećom zaradom u sezoni 2018/19, sa rastom kombinovanih prihoda od 11%, čiji su ukupni prihodi dostigli 9,3 mlrd EUR, što je novi rekord.

FK Barselona je na prvom mjestu po prvi put, a istovremeno je postala i prvi klub koji je oborio rekord od 800 mil EUR. Real Madrid je pao na drugo mjesto, ostvarivši prihod od 757,3 mil EUR, a jaz između prvog i drugog mjesta sada je najveći u istoriji ove publikacije (83,5 mil EUR).

Mančester Junajted (711,5 mil EUR) je na trećem mjestu, ali rizikuje da po prvi put izgubi poziciju kluba Premijer lige s najvećim prihodima u istoriji Finansijske lige.

Bajern Minhen (660,1 mil EUR) je na četvrtom mjestu, dok je Pari Sen Žermen (635,9 mil EUR) ušao među prvih pet na štetu Mančester sitija (610,6 mil EUR). Totenhem Hotspur (521,1 mil EUR) je osmi, što je najviša pozicija ovog kluba svih vremena i čime je prestigao Čelsi (513,1 mil EUR) i Arsenal (445,6 mil EUR) i postao londonski klub s najviše prihoda u Finansijskoj ligi po prvi put još od sezone 1996/97.

Zarada od prenosa ostaje najveći pojedinačni prihod za klubove, čineći 44% ukupnih prihoda. Sposobnost privlačenja znatnog komercijalnog interesa je faktor koji pravi razliku između onih na vrhu (tj. onih koji se tradicionalno i redovno takmiče u UEFA Ligi šampiona) i onih na dnu Finansijske lige.

Primjetno je da duži period odsustva iz klupskih takmičenja u okviru UEFA, a naročito Lige šampiona, značajno utiče na stvaranje prihoda, a istovremeno se najbolje rangirani klubovi manje oslanjaju na prihod od emitovanja utakmica u odnosu na manje klubove.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.