Izvor: Indikator | Subota, 18.01.2020.| 09:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Firma Relaks u Posušju gradi vjetroelektranu vrijednu 35 mil EUR

(Foto: pedrosala/shutterstock.com )
Firma Relaks iz Posušja, čiji su vlasnici privrednici Veljko Lončar (Vokel) i Tomislav Marić (KTM Brina), radi na projektu izgradnje VE Oštrc na planini Oštrc iznad Posušja.

Projekt je u fazi ishođenja energetske dozvole. Do sada je za VE izdana lokacijska i okolišna dozvola prenosi Indikator pozivajući se na portal Grude.com.

Snaga i smjer vjetra se kontinuirano prati i snima već pet godina s uređajima postavljenim na mjerni stup visine 84 metra na Oštrcu.

Temeljem dobivenih podatka urađene su sve potrebne studije i elaborati koji pokazuju da je lokacija Oštrc jedna od najboljih lokacija za izgradnju vjetroelektrana u BiH.

Električnu energiju iz obnovljivog izvora energije-vjetra, VE Oštrc će proizvoditi s osam vjetroturbina ukupno instalirane snage 28,2 MW.

Planirana godišnja proizvodnja je 94 GW/h električne energije i ona je dovoljna za opskrbu svih domova u Posušju, Grudama i Ljubuškom. Prema Studiji izvodljivosti vrijednost projekta VE Oštrc je 35 mil EUR i to će biti najveća investicija u jedan projekt u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Relaks je ugovor o koncesiji potpisao sa Vladom ŽZH, temeljem kojeg je stekao pravo da izgradi i koristi vjetroelektranu na lokalitetu Oštrc u Posušju u periodu od 30 godina.

Na ime koncesijske naknade Relaks će plaćati koncesijsku naknadu u iznosu od 2,5% od ukupne vrijednosti proizvedene električne energije, a naknada će se dijeliti na dva jednaka dijela između kantona i Općine Posušje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.