Izvor: Dnevni avaz | Nedjelja, 19.01.2020.| 21:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Konjički Igman zaradio rekordnih 142,9 mil KM - Kompanija već ugovorila poslove za cijelu 2020.

(Foto: Igman)
Kompanija Igman iz Konjica, najveća državna firma u oblasti namjenske industrije, proizvela je u prošloj godini naoružanja i vojne i opreme, prema procjeni koju su dostavili, u ukupnoj vrijednosti od 142,9 mil KM, pokazali su podaci Vlade FBiH, koji su u posjedu Avaza.

Dvanaest kompanija koje posluju u okviru namjenske industrije ukupno je proizvelo 305,4 mil KM, što znači da je pola od ovog iznosa prometovao sam Igman i to kada se pogleda i rezultat privatnih firmi.

Ova firma tako je premašila i plan poslovanja za više od 20 mil KM. Plan za prošlu godinu bio je 123,2 mil KM.

Đahid Muratbegović, direktor Igmana, kazao je za Avaz da je za uspjeh firme zaslužan cijeli kolektiv.

- Šta da kažem, rezultati sve govore. Prošla godina je bila više nego uspješna. Prihodovali smo 142 mil KM, ostvarili profit od 117%, uposlili novih 70 radnika i otvorili pogon u koji smo investirali 10,5 mil EUR - kaže Muratbegović.

Ima kvalitet

Prema njegovim riječima, Igman već ima ugovorene poslove za cijelu 2020. godinu.

- Mi se sada takmičimo sami sa sobom jer nemamo konkurenciju ni u zemlji ni u regionu. Imamo kvalitet i zato nas traže. Mi već ove godine ulažemo novih 10,5 mil EUR u novi pogon, a rado se o municiji 7,62 milimetra - kaže Muratbegović.

Pretis se digao iz pepela

Jedna od firmi koja, također, ostvaruje odlične rezultate je vogošćanski Pretis. Ova firma je prije pet godina bila pred kolapsom, a sada zarađuje desetine miliona maraka. Prošle godine zaradili su 49 mil KM. Plan za ovu je 68 miliona.

Ova firma prošle godine proizvela je 200 miliona komada municije raznih kalibara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.