NavMenu

Vitamin koji može ublažiti štetna djelovanja zagađenog vazduha

Izvor: eKapija Petak, 17.01.2020. 11:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LanaElcova/shutterstock)Ilustracija
Stanovnici svih većih gradova na Balkanu suočavaju se s alarmantno zagađenim vazduhom. Međutim, Balkan, nažalost, nije usamljen kada je riječ o zagađenosti vazduha, piše National Geographic Srbija.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 90% svjetske populacije živi u područjima gdje zagađenje vazduha prelazi granice. Naučnici dugo sumnjaju da PM 2.5 (sitne čestice u vazduhu) izazivaju epigenetske promjene u našim stanicama koje mogu ugroziti naše zdravlje.

Kada je o Beogradu riječ, sistem za praćenje kvaliteta vazduha, kojim upravljaju službene institucije u Srbiji, pokazuje da koncentracija štetnih materija u zraku, posebno PM čestica, u gradovima redovno premašuje sigurnosne granice za kvalitet vazduha preporučene u smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. Slična je situacija i u drugim većim gradovima u Srbiji, ali i regiji, prenosi manager.ba.

Upravo iz tog razloga, međunarodni tim naučnika je 2017. godine napravio kliničko ispitivanje u želji da sazna kako efekti izlaganja koncentraciji zagađenog vazduha od PM 2.5 mogu biti ublaženi dnevnim suplementima vitamina B koji sadrže 2.5 mg folne kiseline, 50 mg vitamina B6 i 1 mh vitamina B12.

U istraživanju je učestovovalo deset volontera koji su prvo bili izlagani čistom vazduhu, a davan im je placebo kako bi izmjerili njihove osnovne reakcije. Kasnije su isti ispitanici testirani velikim dozama vitamina B i bili su izlagani jako zagađenom vazduhu koji sadrži visok nivo PM 2.5.

Kako zagađenje vazduha utiče na naše tijelo?

Rezultati istraživanja su otkrili da četverosedmično izlaganje suplementima vitamina B ograničava efekt PM 2.5 između 28 i 78% na deset genskih lokacija. Istraživači su pronašli da se slična redukcija ogleda i u mitohondrijskom DNK, dijelovima stanica koji generiraju energiju.

Naučnici ipak ističu da ova studija ima mnoga ograničenja, poput malog broja ispitanika, a i manje informacija o veličini vitamina B koja izaziva reakciju, kao i da su potrebna podrobnija istraživanja i ispitivanja. Ipak, rezultati ove studije su ohrabrujući i možda sadrže ključ umanjenja štetnosti zagađenog vazduha, piše National Geographic Srbija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.