Izvor: eKapija+ | Petak, 17.01.2020.| 10:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Besplatne usluge njemačkih eksperata za mala i srednja preduzeća u BiH

Zahvaljujući njemačkom programu SES (Senior Experten Service), mala i srednja preduzeća u BiH mogu dobiti stručnu podršku iskusnih njemačkih eksperata u cilju bržeg i lakšeg unapređenja poslovanja i dobijanja rješenja za izazove sa kojima se suočavaju, saopštili su iz Аgencije za razvoj preduzeća Eda iz Banjaluke.

SES program je podržan od Asocijacije njemačke privrede i Vlade SR Njemačke i provodi se širom svijeta, u nerazvijenim, te zemljama u razvoju i tranziciji. Savjetodavnu podršku pružaju stručnjaci raznih profila koji su svoj radni vijek proveli u Njemačkoj, stičući širok spektar znanja i iskustava iz različitih oblasti privrede. U SES bazi se nalazi više od 10.000 stručnjaka koji pokrivaju oko 50 privrednih sektora, što omogućava brzu i uspješnu identifikaciju odgovarajućeg profila eksperta na osnovu popunjenog zahtjeva za angažman eksperta od strane preduzeća (obrazac zahtjeva dostupan OVDJE).

Usluge eksperata za domaća mala i srednja preduzeća su besplatne, ističu u Agenciji Eda, i dodaju da troškove njihovog rada i avionskih karata do najbližeg aerodroma snosi SES program, a obaveza firme koja angažuje eksperta je da pokrije troškove njegovog smještaja, hrane i lokalnog prevoza, kao i da obezbijedi usluge prevođenja sa engleskog ili njemačkog jezika (ako u preduzeću niko ne govori engleski ili njemački jezik) i dnevnicu u iznosu od 7 EUR/dan. U pojedinim slučajevima, ukoliko SES procijeni da preduzeće već ima dovoljno velik obim poslovanja i zadovoljavajuću profitabilnost, može se desiti da traže učešće preduzeća u pokrivanju transportnih troškova (avio-karte).

Agencija Eda je zvanični predstavnik SES programa u BiH, a usluge SES programa su na veliko zadovoljstvo već koristile firme iz oblasti metalske i prehrambene industrije, te proizvodnje medicinskih i stomatoloških instrumenata.

Više informacija o SES programu i pokretanju procedure za odabir odgovarajućeg eksperta, zainteresovana preduzeća mogu dobiti u Agenciji za razvoj preduzeća Eda (kontakt osoba je Srećko Bogunović, mejl: srecko.bogunovic@edabl.org, telefon +387 51 300 241).
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.