Izvor: Indikator | Četvrtak, 16.01.2020.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ruski investitori žele da ožive Adria Airways

Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Sve je veći interes za ponovnim uspostavljenjem Adria Airwaysa, sedam dana prije aukcije preostale imovine bankrotiranog avioprijevoznika.

Grupa ruskih investitora, kako piše EX Yu Aviation, izrazila je interes za kompaniju i želi koristiti certifikat avionskog prijevoznika (AOC) i trgovačku marku za nastavak usluga iz slovenačkog glavnog grada na nekoliko evropskih odredišta koristeći flotu aviona Sukhoi Superjet 100.

Jedan od investitora rekao je da planiraju pobijediti i predstaviti SSJ u Evropi.

- U Rusiji imamo svu podršku takvom razvoju. Pojedinci su dobrodošli da se pridruže kao ulagači na temelju pasoša EU ili tvrtke registrirane u EU od Evropljana - dodao je.

Drugi koji su izrazili interes za Adriju uključuju slovenačke privrednike Joca Pečečnika, Izet Rastodera i Ivu Boscarola, iznijeli su svoje zasebne planove za korištenje umrtvljene imovine, na različite načine.

U početku je podneseno pet neobavezujućih ponuda za imovinu Adria Airwaysa, međutim različiti subjekti sada su iskazali interes za tvrtku budući da će ona biti ponuđena na aukciji. Poslovanje Adria Airways u cjelini će se prodavati na aukciji u 11 sati po srednjoevropskom vremenu sljedećeg četvrtka, 23. januara.

Imovina uključuje AOC, kao i razne priručnike, uključujući upute za operacije, obuku, održavanje, sigurnost, vremenske prilike, rukovanje putnicima i rukovanje teretom.

AOC prijevoznika suspendiran je do 30. septembra 2020. godine, međutim on će biti vraćen nakon što kupac ispuni određene obaveze koje nameće Agencija za civilnu avijaciju Slovenije, među kojima je i posjedovanje operativnih aviona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.