Izvor: Indikator | Četvrtak, 16.01.2020.| 08:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Regulator traži dodatno izjašnjenje Uprave o ponudi za preuzimanje Krajinapetrola

Ilustracija (Foto: VGstockstudio/shutterstock.com)
Komisija za hartije od vrijednosti Reoublike Srpske zatražila je od Uprave Krajinapetrola da objavi dodatno izjašnjenje u mišljenju o ponudi za preuzimanje ove kompanije listirane na Banjalučkoj berzi koju je objavilo društvo NES iz Banjaluke.

U dokumentu objavljenom na Banjalučkoj berzi, direktor Krajinapetrola Milovan Bajić obavještava Komisiju za hartije od vrijednosti da je ovim povodom sazvana sjednica Upravnog odbora za 21. januar.

- Na toj sjednici će se u skladu sa vašim instrukcijama formulisati dodatna izjašnjenja. Odmah nakon sjednice dodatna obavještenja bit će objavljena na Banjalučkoj berzi o čemu ćemo vam dostaviti dokaze - navodi se u pismu.

Nedavno objavljeno mišljenje Uprave Krajinapetrola bilo je zbunjujuće budući da su planovi, ciljevi i namjere ponudioca, kompanije NES, ocijenjeni prihvatljivim, ali je u konačnici izraženo negativno mišljenje prema ponudi.

Mišljenje je izdvojio Davor Knez, predstavnik INA-e iz Zagreba, hrvatske kompanije koja je također pokazala interesovanje za preuzimanje Krajinapetrola.

Također, Milovan Bajić, direktor Krajinapetrola, koji je vlasnik 1,84% akcija, istakao je kako objavljenu ponudu neće prihvatiti, iako izražava pozitivan stav u vezi sa objavljenom ponudom jer želi i dalje biti akcionar u Krajinapetrolu.

Izdvojeno mišljenje imao je i Milan Đukanović, član uprave u ime preduzeća NES, koji smatra da su ispoštovane sve obaveze ponudioca i da su provedene sve zakonom propisane procedure koje se tiču postupka preuzimanja te smatra da se Uprava društva trebala pozitivno izjasniti o objavljenoj ponudi.

Kompanija NES je nedavno kupovinom akcija Krajinapetrola stekla više od 30% udjela u ovom preduzeću, čime je nastala zakonska obaveza objave ponude.

U ponudi za preuzimanje koja je u toku NES je naveo kako je spreman da plati 0,81 KM po akciji, što je za 0,20 KM više u odnosu na prosječnu cijenu ostvarenu na berzi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.