Izvor: BANKAR | Četvrtak, 16.01.2020.| 07:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najtraženija vještina u 2020. biće blokčejn

Ilustracija (Foto: Pixabay / TheDigitalArtist)
Blockchain (blokčejn) će biti najtraženija vještina u 2020. godini, pokazalo je novo istraživanje društvene mreže LinkedIn.

Tek što je stigao na LinkedInov godišnji popis najtraženijih vještina pri zapošljavanju, blockchain je zauzeo sam vrh liste najtraženijih vještina u 2020. godini, navodi se u postu LinkedIn Learning.

U 2019. godini blockchain je prestigao vještine kao što su cloud computing, analitičko zaključivanje, vještačku inteligenciju (AI) i dizajn korisničkog iskustva (UX), te tako postao najtraženija vještina među globalnim poslodavcima 2020. godine.

Konkretno, potražnja vještina koje traže poslodavci mjerena je utvrđivanjem vještina navedenih na LinkedIn profilima ljudi koji su zaposleni. Analiza je uključivala samo gradove čijih je barem 100.000 stanovnika aktivno na LinkedInu.

Za razliku od mekih vještina (soft skills), tvrde vještine (hard skills) se odnose na vještine koje uključuju sposobnost zaposlenih da obavljaju određeni zadatak i uključuju specijalizovano znanje i tehničke sposobnosti kao što su razvoj softvera, poresko računovodstvo ili pravne stručnjake. Sa druge strane, meke vještine su veštine koje se više odnose na način na koji se ti zadaci obavljaju – kako se zaposleni prilagođavaju, sarađuju, rješavaju probleme i donose odluke.

LinkedIn je uvjeren kako je pred blockchainom svijetla budućnost. Istakao je ogroman potencijal blockchain tehnologije u smislu pružanja efikasnosti troška i vremena, sigurne i decentralizovane metode praćenja transakcija svih vrsta.

Naglašeno je da brojne napredne svjetske kompanije kao što su IBM, Oracle, JPMorgan, Amazon, te LinkedIn i Microsoft aktivno primjenjuju tu tehnologiju. U istraživanju se podstiče svjesnost o važnosti blockchain tehnologije.

Blockchain se odmakao od nekad nepoznatog svijeta kriptovaluta, kako bi postao poslovno rješenje u potrazi za problemima. Što znači da ne morate nuditi finansijske usluge da biste tražili nove zaposlene koji imaju iskustvo s blockchain tehnologijom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.