NavMenu

Izumrla veslokljunka, jedna od najvećih svjetskih slatkovodnih riba (VIDEO)

Izvor: eKapija Srijeda, 15.01.2020. 13:12
Komentari
Podeli
(Foto: ivanovskyy/shutterstock.com)
Nova studija potvrđuje izumiranje kineske veslokljunke (Psephurus gladius) i ukazuje na mogućnost izumiranja drugih ugroženih vrsta rijeke Yangtze.

Nismo dugo čekali na vijest o prvoj vrsti koja je službeno proglašena izumrlom već prvih dana 2020. godine. Kineska veslokljunka (Psephurus gladius) koja je nastanjivala rijeku Yangtze te mogla doseći dužinu do sedam metara, posljednji je put uočena 2003. godine. Tokom nedavnog istraživanja cijelog sliva rijeke nisu pronađeni dokazi o postojanju ove vrste te se vjeruje da je izumrla između 2005. i 2010. godine.

Kineska veslokljunka (Psephurus gladius) je pripadala drevnoj skupini riba za koju se smatralo da je preživjela nezamislive promjene na Zemlji još od razdoblja donje jure te uspjela nadživjeti mnoge izumrle vrste. Ovaj pravi div među slatkovodnim ribama koji je nastanjivao rijeku Yangtze, najdužu rijeku Azije i treću najdužu na svijetu, u Kini je dobio nadimak "kralj slatkovodne ribe", prenosi energis.ba.

Prema tvrdnjama kineskih, čeških i britanskih naučnika koji su objavili studiju u časopisu Science of the Total Environment, nestanak ove vrste gotovo je isključivo uzrokovan ljudskim aktivnostima – gradnjom brana i intenzivnim ribolovom. Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) je od 1996. godine kinesku veslokljunku klasificirao kao "kritično ugroženu", a posljednji je put uočena 2003. godine.

Nestanak ove vrste najbolje ilustrira stanje rijeke Yangtze i potrebu očuvanja njene faune. Čak 140 vrsta ove rijeke smatra se kritično ugroženima a suočena s vrlo izvjesnom mogućnošću izumiranja velikog broja vrsta kineska je vlada 1. januara 2020. proglasila 10-godišnji moratorij na komercijalni ribolov u rijeci. Ostaje za vidjeti hoće li to biti dovoljno za spas vrsta s obzirom na trenutnu situaciju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.