Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 15.01.2020.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Preko satelita do zdravijih poljoprivrednih proizvoda u RS - Resorno ministarstvo uvodi nove metode za modernizaciju proizvodnje


(Foto: Allexxandar/shutterstock.com)
Satelitski sistem koji bi trebalo da omogući identifikaciju usjeva na teritoriji Republike Srpske, kao i praćenje njihovog zdravstvenog stanja u realnom vremenu, sljedeći je korak u modernizaciji poljoprivredne proizvodnje u RS, kazali su za Nezavisne u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te dodali da je nadležni resor u fazi dogovaranja uvođenja u korištenje sistema za primjenu satelitskih produkata u poljoprivredi.

- Ova informacija se koristi kako u planiranju agrarnih mjera, tako i u planiranju agrotehničkih operacija kao što su navodnjavanje, đubrenje i zaštita poljoprivrednih kultura - kazali su u ministarstvu.

Takođe su naveli da nadležni resor posjeduje i jedan dron koji koristi u praksi, a uz pomoć njega su u mogućnosti da urade 3D modelovanje terena.

- Pomoću multispektralne kamere u mogućnosti smo da izvršimo analizu zdravstvenog stanja usjeva i da identifikujemo problematične dijelove parcela na kojima je potrebno povesti računa o ishrani, đubrenju ili navodnjavanju - pojasnili su u ministarstvu.

Govoreći o CARPO sistemu koji je ministarstvo takođe pokrenulo u cilju modernizovanja poljoprivrede, istakli su da su trenutno u fazi prebacivanja ovog sistema na novi server, što bi trebalo da bude završeno za nekoliko dana.

- CARPO sistem trenutno ima 180 registrovanih korisnika. Iz kontakata s uzgajivačima znamo da oni trenutno koriste podatke sa stanica, ali se radi o vremenskim parametrima. Korištenje rezultata prognoznih modela za bolesti i štetočine zasad koriste uglavnom poljoprivredni inženjeri i savjetodavci - pojasnili su u ministarstvu, te dodali da je plan nadležnog resora da se u narednom periodu i poljoprivredni uzgajivači obuče za korištenje ovih modela.

Prema njihovim riječima, 2019. je bila prva sezona u kojoj je sistem pratio vremenske parametre s ukupno 50 meteoroloških stanica i dobijene podatke besplatno plasirao korisnicima sistema.

Kako navode, ovo je ujedno bila prilika da se sistem testira i da se produkti modela prate u realnom vremenu.

- Izvršena je i detaljna validacija, odnosno provjera, modela za sivu trulež maline, u sklopu master rada Mišaele Vakić, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Banjaluke. Izvršeno je takođe redovno praćenje funkcionisanja ostalih modela za bolesti i štetočine od strane savjetodavaca resora - dodali su u ministarstvu i napomenuli da modeli zasad daju zadovoljavajući rezultat.

Ističu da su rezultati modela jako korisni savjetodavcima ministarstva i predstavljaju alat u donošenju odluka u zaštiti biljnih kultura, a mogu da ih koriste i privatni savjetodavci i poljoprivredni uzgajivači.

- Glavni zadatak CARPO sistema u 2020. će biti obezbjeđivanje redovnih preporuka za poljoprivredne uzgajivače putem mobilne aplikacije. Takođe, Protivgradna preventiva Republike Srpske izvršila je instalaciju novih meteoroloških stanica na terenu i plan je da se i ove stanice dodaju u CARPO sistem u toku tekuće sezone, tako da bi broj stanica porastao na 60 - zaključili su u ministarstvu.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da je modernizacija poljoprivrede neminovnost ukoliko želimo poboljšati konkurentnost.

- S druge strane, ova aplikacija, odnosno cijeli sistem koji je instaliran za prognozu i za kontrolu vremenskih prilika i obavještavanje poljoprivrednih proizvođača o istima, je korak u modernizaciji poljoprivrede koji će svakako pojeftiniti poljoprivrednu proizvodnju u smislu smanjenja upotrebe hemijskih sredstava jer to je i aplikacija koja pored vremenskih prilika i prognoza ukazuje na mogućnost pojave biljnih bolesti i štetočina, te u saradnji sa stručnjacima preporučuje odgovarajuće tretmane zaštite protiv biljnih bolesti ili štetočina - naglasio je Marinković.

Istakao je da ovaj sistem bitno redukuje upotrebu hemijskih sredstava, tako da će nam, kako kaže, poljoprivredni proizvodi biti zdraviji i primjenjiviji za upotrebu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.