NavMenu

Hrvatska će uložiti 3,5 mlrd EUR u željezničke pruge

Izvor: Tanjug Srijeda, 15.01.2020. 07:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vivvi Smak/shutterstock)Ilustracija
Hrvatska je uložila desetine milijardi kuna u gradnju autoputeva, a sad je red došao na željezničke pruge, piše Večernji list, precizirajući da će u narednih 10 godina u željeznicu bili uloženo 3,5 mlrd EUR.

Sveti Ivan Žabno-Gredec, prva nova pruga u Hrvatskoj u poslednjih pola vijeka, otvorena je krajem prošle godine, a 258 miliona kuna (34,6 mil EUR), koliko je uloženo u gradnju te pruge, samo je jedan manji dio investicionog ciklusa od 3,5 mlrd EUR, koji je pokrenut u željeznici, navodi se u tekstu.

Ukupna dužina mreže željezničkih pruga, kojima upravlja HŽ Infrastruktura (HŽI), iznosi 2.617 kilometara, a od toga su 2.343 kilometra jednokolosječne i svega 274 kilometra dvokolosječne pruge.

Prema podacima HŽI-ja, elektrificirano je 980 kilometara mreže, ali bi se u sljedećih 10 godina, i to uglavnom zahvaljujući EU fondovima, to trebalo znatno promijeniti.

Hrvatska bi tako 2030. godine trebalo da ima i do 681 kilometar dvokolosječnih pruga i 1.022 kilometra elektrificiranih pruga, piše list.

Dužina dvokolosječnih pruga bi trebalo da se poveća za 361 ili 407 kilometara, u zavisnosti od buduće trase dionice nizinske pruge za Rijeku.

U HŽI-ju objašnjavaju da će se na koridoru RH2, odnosno hrvatskom dijelu Mediteranskog koridora, dužina dvokolosječnih pruga povećati za minimalno 145 kilometara, a na koridoru RH1 za 82 kilometra, i to na dionici Dugo Selo - Novska, tako da će ceo koridor RH1 postati dvokolosečan.


U tekstu se detaljno navode sve dionice pruga i iznos novca koji će biti uložen u njihovu gradnju.

Osim toga, u ovom investicionom ciklusu biće elektrificirano i 42,6 kilometara jednokolosječnih pruga, i to pruge Zaprešić - Zabok (23,9 kilometara) i Vinkovci - Vukovar (18,7 km), napominje list.

Projektovane brzine za nove pruge su 160 kilometara na sat, a njima će moći da voze kompozicije teretnih vozova duge 750 metara, a putničkih 400 metara.

Na novim prugama će voziti i novih 40 vozova. Preduzeće HŽ Putnički prevoz do sada je ugovorio nabavku 28 novih vozova maksimalne brzine 120 km/h.

Nabavku 21. voza ovo preduzeće namjerava da finansira sa 1,1 milijardi kuna bespovratnih sredstava (oko 147,6 mil EUR), a preostalih 19 kreditom Svjetske banke i Eurofime, navodi Večernji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.