Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 14.01.2020.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EU izdvaja 2 mil EUR za obrazovanje na Zapadnom Balkanu

(Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)
Evropska komisija je u okviru pilot šeme za Mobilnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (VET) za zemlje u procesu proširenja izdvojila 2 mil EUR.

Cilj projekta "Internacionalizacija sistema stručnog obrazovanja i obrazovanja na Zapadnom Balkanu" jeste ulaganje u mlade ljude, obrazovanje i vještine, navode u Briselu.

- Ovaj projekat teži da poboljša kulturu mobilnosti učenja u oblasti stručnog obrazovanja i obrazovanja putem boljeg informisanja nastavnika i direktora stručnih škola o resursima i mogućnostima učenja u mobilnosti - povećavajući tako njihove kompetencije u planiranju i upravljanju projektima mobilnosti - stoji u saopštenju Evropske komisije.

Projekat će implementirati aktivnosti na dva nivoa: mobilnost učenika i izgradnja kompetencija stručnog kadra.

Aktivnosti će uključivati udruženja, VET škole i mala i srednja preduzeća iz šest regionalnih partnera (Albanije, Bosne i Hercegovine, samoproglašene Pokrajine Kosovo, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije), kao i partnere iz osam država članica EU (Belgija, Holandija, Francuska, Malta, Španija, Slovenija i Poljska).

U Evropskoj komisiji navode da prve aktivnosti u okviru ovog projekta očekuju već tokom januara 2020. godine.

Evropska komisija navodi da je obezbijeđeno i 6,5 mil EUR za podršku obrazovnim sistemima afričkih zemlja, i to kroz dva projekta u oblasti Mobilnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.