Izvor: Tanjug | Utorak, 14.01.2020.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kineski Zijin ulaže 800 mil USD u Srbiju - U planu proširenje RTB Bor i razvoj rudnika zlata Čukaru Peki

Ilustracija (Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
Kineska kompanija Zijin investiraće ove godine 800 mil USD u proširenje proizvodnih kapaciteta u RTB Bor, ali i u razvoj novog rudnika bakra i zlata Čukaru Peki.

Kako pišu Novosti, Zijin će ove godine započeti proširenje površinskih kopova Veliki Krivelj i Majdanpek i ući u investiciju za otvaranje novog rudnika bakra i zlata Cerovo 2.

Osim toga, u podzemnom rudniku Jama počeće pripreme za aktiviranje ležišta Borska reka čija se "kapa" nalazi na dubini od 450 metara.

Predviđen je i početak rekonstrukcije i proširenja kapaciteta topionice bakra sa sadašnjih 80.000 na čak 200.000 tona bakra godišnje, izgradnja još jedne fabrike sumporne kiseline, nove elektrolize...

Najteži zadatak za Kineze, kako se navodi, biće radovi na otvaranju gornje zone rudnika Čukaru Peki gdje su ustanovljene rezerve od oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata. Ovaj rudnik će, kako se očekuje, postati potpuno operativan sredinom 2021. godine.

Osim toga, stratešk partner RTB je od američke kompanije Freeport (Friport) za blizu 400 mil USD otkupio prava i na donju zonu tog ležišta gdje su ustanovljen resursi od gotovo pet miliona tona crvenog i skoro 150 tona plemenitog metala - gotovo istovjetno koliko je u Boru ovih metala dobijeno za 115 godina rudarenja.

U saradnji sa borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju, Zijin je započeo izradu glavnog rudarskog projekta eksploatacije podzemnog ležišta Borska reka.

Procjenjuje se da ovaj lokalitet sadrži rezerve od govoto četiri miliona tona bakra, 130 tona zlata i više od 1.000 tona srebra čija je bruto vrijednost, po sadašnjim cijenama, veća od 30 milijardi dolara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.