Izvor: Glas Srpske | Utorak, 14.01.2020.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banja Vrućica uzlazi u petogodišnji investicioni ciklus - U planu još jedan hotel i kupovina objekta u regionu

(Foto: Rajko Karišić)
Zdravstveno-turistički centar Banja Vrućica kod Teslića u narednih do pet godina ulazi u investicionu fazu sa ciljem pružanja novih i kvalitetnijih zdravstvenih usluga, povećanja smještajnih kapaciteta i većeg broja gostiju sa većom platežnom moći.

Direktor ovog centra Dragan Bogdanić rekao je da je Banja Vrućica, sa 101 godinom od osnivanja, do 240.000 noćenja godišnje, kao i društveno-odgovornim odnosom prema radnicima i lokalnoj zajednici, lider je zdravstvenog, kongresnog, sportsko-rekreativnog i velnes turizma u Republici Srpskoj i šire.

Bogdanić je rekao Srni da je posebnost Banje Vrućice to što je akcionarsko društvo koje u ovom momentu nema većinskog akcionara i što je poslovanje tržišno orijentisano.

- To je možda velika prednost jer u postupku odlučivanja o razvojnim aktinostima mora da učestvuje više ljudi, što se u proteklih 17 godina od privatizacije pokazao kao dobar organizacioni model - izjavio je Bogdanić.

On je najavio da u narednih do pet godina ovaj kompleks ulazi u investicionu fazu, što predviđa i da se akcionari u narednom periodu odreknu dijela dividendi kako bi Banja Vrućica postala evropska destinacija sa jakim kvalitetom usluga, a niskom cijenom.

- Sadašnji menadžment je tu potrebu prepoznao prije deset godina od kada je poslovanje potpuno tržišno orijentisao - naveo je Bogdanić i dodao da prihodi iz fondova Republike Srpske i kantona iz Federacije BiH ne prelaze 10% ukupnih prihoda banje.

Uz bogato i zdravo prirodno okruženje, kao komparativna prednost Banje Vrućice ukazuje se i na njenu tradiciju s obzirom na to da je prošle godine obilježen jubilej 100 godina od osnivanja, te su spojene dvije djelatnosti - zdravstvena i turistička, sa odgovarajućom kadrovskom politikom i uz konstantno ulaganje u ljudske resurse.

Bogdanić kao izazove na kojima treba da porade i svi nivoi vlasti ističe tradicionalni rivalitet banje i Teslića, kao i lošu infrastrukturnu povezanost sa gradom, lošu lokalnu, regionalnu i magistralnu putnu mrežu, loš doček i preduga zadržavanja na graničnim prelazima.

(Foto: Rajko Karišić)
- Banja Vrućica ima prostora da poveća broj gostiju za do pet, odnosno 10% i tada dolazimo do zida - rekao je Bogdanić i ukazao na potrebu da se podigne struktura gostiju, s akcentom na zemlje EU.

Od ostvarenog ukupnog broja noćenja, 45 čine gosti iz inostranstva, a 55% čine domaći.

Bogdanić za naredni period najavljuje niz infrastrukturnih aktivnosti u cilju pružanja novih i kvalitetnijih zdravstvenih usluga, povećanja smještajnih kapaciteta i većeg broja gostiju sa većom platežnom moći.

- Počeli smo sa gradnjom modernog objekta koji će pružati nove sofisticirane zdravstvene usluge orijentisane na stomatološke usluge, dijagnostičke, kao i usluge estetske hirurgije i drugih hirurških grana - rekao je Bogdanić, istakavši da ove usluge neće pokrivati sredstva zdravstvenih fondova.

On je za narednu godinu najavio izgradnju još jednog hotela, čime bi se i završile planirane aktivnosti izgradnja i rekonstrukcije kompleksa Zdravstveno-turističkog centra Banje Vrućice.

Bogdanić kaže da je opredjeljenje menadžmenta da svoje poslovanje proširi i van kompleksa banje, što je početo 2018. godine, kada je preuzeto upravljanje nad Etno selom Usora kod Milan Polja, a prošle godine otvaranjem Zdravstvene ustanove Specijalistički centar Banja Vrućica u Tesliću.

On je kao cilj za naredni period postavio i kupovinu objekta slične djelatnosti na prostoru Srpske, BiH ili Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.