Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 13.01.2020.| 09:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ako Barselona dobije ZOI, ski skokovi bi se održavali u Sarajevu?

Tri grada izrazila su zainteresovanost za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine, a jedan kandidat usko je povezan i sa Sarajevom.

Solt Lejk Siti (SAD), Saporo (Japan) i Barselona (Španija) istakli su kandidaturu za organizaciju najvećeg planetarnog događaja u 2030. godini, potvrdio je Octavian Morariu, prvi čovjek Evaluacijske komisije MOK-a (Međunarodnog olimpijskog komiteta).

U slučaju da organizaciju dobije Barselona, skijaška takmičenja održala bi se u Andori, izuzev jednog – skijaških skokova. Kako prenosi agencija AFP, takmičenje u skijaškim skokovima održalo bi se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu.

Tako bi se nakon više od 40 godina ponovo olimpijskih duh vratio u Sarajevo, pošto je glavni grad BiH 1984. godine organizovao, do tog trenutka, najuspješnije Zimske olimpijske igre, prenosi scsport.ba.

Međunarodni olimpijski komitet dozvoljava gradovima organizatorima suorganizaciju takmičenja sa nekim drugim gradovima, pa ćemo takav primjer imati i na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine pošto će takmičenje u surfanju biti održano na Tahitiju.

Solt Lejk Siti (2002. godine) i Saporo (1972.) već su imali priliku organizovati Zimske olimpijske igre, dok su u Barseloni održane samo Ljetne olimpijske igre 1992. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.