Izvor: biznisinfo.ba | Ponedjeljak, 13.01.2020.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BLBH Invest iz Beča preuzima dionice Sarajevo osiguranja

Ilustracija (Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Sarajevo osiguranje, najveća osiguravajuća kuća u BiH, u posljednje vrijeme je bilo u fokusu investitora. Lani je oko 20% dionica ove kompanije promijenilo vlasnika.

Najveće trgovine dionicama su zabilježene 9, 19. i 20. avgusta, 2. septembra i 12. decembra. Samo u ovih pet dana investitori su kupili dionice Sarajevo osiguranja za oko 13 mil KM, a kupovali su i drugim danima u iznosima od po nekoliko desetina ili stotina hiljada maraka.

Kako saznaje BiznisInfo, jedna od kompanija koja se krije iza ovih transakcija je BLBH Invest iz Beča.

Primjera radi, ovaj investitor stoji iza transakcija 19. i 20. avgusta kada je za dva dana kupio dionice Sarajevo osiguranja za oko 3 mil KM. S obzirom na ranije kupovine, BLBH je u tom trenutku došao do iznad 8% vlasništva u Sarajevo osiguranju.

No, on se nije pojavljivao na listi dioničara, pa je jedino logično zaključiti da se ovaj investitor zapravo krije iza skrbničkog računa Raiffeisen BANK d.d. S obzirom na kasnije trgovine, na ovom računu trenutno stoji više od 16% vlasništva najveće domaće osiguravajuće kuće i taj procenat stalno raste.

Skrivanje iza bankarskog računa

Drugim riječima, investitor koji se krije iza ovog računa, a koji je prošle godine stekao dionice, trenutno je drugi najveći suvlasnik Sarajevo osiguranja. BiznisInfo podsjeća da su skrbnički računi zapravo računi u banci preko kojih neki investitor kupuje dionice određene kompanije da bi sakrio svoj identitet.

Osim toga, manje dionica Sarajevo osiguranja lani je stekla kompanija MIF Sarajevo – oko 4%, i ona je sada peti najveći dioničar.

Najveći vlasnik i dalje je Federacija BiH sa 45,5% dionica. FBiH planira prodaju svog udjela kapitala, ali trenutno nije jasno kada će se to tačno desiti, nakon što je raniji pokušaj zaustavljen zbog neslaganja koalicionih partnera.

Zanimljivo je da bi novi investitor u slučaju kupovine vladinog udjela došao do većinskog paketa dionica.

Investicije BLBH Investa

Inače, firma BLBH Invest dobro je poznata na tržištu kapitala u BiH, jer već nekoliko godina investira u više kompanija. Ovaj investitor je prije nekoliko godina preuzeo najstariju domaću građevinsku kompaniju – ŽGP, nakon čega je krenuo njen preporod i novi uspon.

Kako su mediji ranije pisali, društvo BLBH Invest GmbH osnovano je 2. februara 2017. godine u Beču, a njegov osnivač je Branimir Lubura.

Ovako izgleda trenutna vlasnička struktura Sarajevo osiguranja:

Federacija Bosne i Hercegovine 45,49%
Raiffeisen Bank (skrbnički račun za klijenta) 16,15%
ZIF BIG-Investiciona grupa Sarajevo 15,82%
ZIF Prof-Plus Sarajevo 5%
MIF Sarajevo 4,28%

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.