Izvor: Radio 021 | Ponedjeljak, 13.01.2020.| 08:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zagađen vazduh utiče na gustinu kostiju

(Foto: wavebreakmedia/shutterstock.com)
Osteoporoza pogađa milione ljudi širom svijeta i nije moguće promijeniti neke od primarnih faktora rizika kao što je starenje. Međutim, sve više faktora rizika dolazi iz neposredne okoline, a zagađenje vazduha je jedan od njih.

Osteoporoza je stanje koje karakteriše oštećena gustina kostiju, zbog čega one postaju krtije. Ovaj hronični poremećaj često dugo ostaje neprepoznat, jer je riječ o bolesti bez jasnih simptoma, zbog čega je prozvana tihim neprijateljem.

Ovo stanje najčešće se javlja kod starijih osoba, posebno žena, ali neki faktori iz okruženja kao što je nedostatka vitamina D, takođe mogu doprinijeti njegovom razvoju.

Dok se istraživanje uzroka i najboljih preventivnih strategija protiv ovog stanja nastavlja, istraživači otkrivaju ​​potencijalne faktore rizika.

Nova studija koju je vodio Institut za globalno zdravlje u Barseloni ukazuje na to da je loš kvalitet vazduha povezan sa manjom gustinom kostiju kod starenja.

- Ova studija doprinosi ograničenoj i neuvjerljivoj literaturi o zagađenju vazduha i zdravlju kostiju - kaže prvi autor studije Otavio Ranzani.

U svojoj studiji, istraživači su analizirali podatke koji se tiču ​​zdravlja kostiju i životnih uslova 3.717 učesnika, uključujući 1.711 žena, iz 28 sela u Indiji.

Istražitelji su koristili procjene izloženosti zagađenju zraka na otvorenom, pozivajući se na prisustvo ugljenika i sitnih čestica u vazduhu.

To su sitne čestice koje dolaze iz gasova automobila. One dugo ostaju u vazduhu i infiltriraju se u ljudsko tijelo kroz pluća.

Tim je nastavio da istražuje kako bi otkrio da li može da uspostavi vezu između kvaliteta vazduha i zdravlja kostiju, posebno gledajući mjerenja koštane gustine u lumbalnoj regiji.

Otkrili su da pojedinci koji su bili izloženi zagađenom vazduhu imaju niži nivo koštane mase.

Ranzani pretpostavlja da bi veza između lošeg kvaliteta vazduha i lošeg zdravlja kostiju mogla da postoji usljed "oksidativnog stresa i upale izazvane zagađenjem vazduha".

Istraživači su takođe primjetili da je izloženost učesnika sitnim česticama u vazduhu 32,8 mikrograma po kubnom metru svake godine, što daleko premašuje granice koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) od 10 mikrograma po kubnom metru.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.